OPASNA AVANTURA

FOTO: HRVATI PROVELI 10 DANA U PAKLU SIRIJE 'Ne možete se pripremiti za ono što će vas dočekati, samo gledate u nebo...'

Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić snimaju dokumentarni film o ratnim strahotama u Siriji
 Goran Šafarek

Nekoliko sati gromke tišine i nebrojeno mnogo osvrtanja uz cestu. Tako bi se najkraće mogao opisati put dvojice hrvatskih slobodnih reportera Gorana Šafareka i Hrvoja Ivančića iz Bejruta prema Damasku, prijestolnici ratom protresene Sirije. Otmice na toj autocesti nisu strane i mnogo je nesretnika tako palo u ruke islamističkih pobunjenika. Hrvoje Ivančić (33), novinar, književnik i putopisac, te Goran Šafarek, biolog, publicist i dokumentarist, u Siriji su proveli 10 dana kako bi snimali materijale za dokumentarni film o ratnim strahotama te seriju TV priloga i reportaža za hrvatske medije.

- Zanemarite li prelijetanja aviona, eksplozije u daljini i brojne vojne punktove, mogli biste pomisliti da ondje nema rata - kaže Šafarek o svom dojmu Damaska u kojem, kako kaže, život ide dalje. Međutim, samo dva kilometra dalje, objašnjava Šafarek, vlada potpuna destrukcija. Islamistički pobunjenici kontroliraju dijelove predgrađa. Na dan kad su došli u Damask, na jednoj od tržnica dogodio se bombaški napad u kojem je poginulo 10-ak osoba. Još veći napad dogodio se nedugo nakon što su krenuli kući u Hrvatsku. U južnom Damasku tri su bombaša potukla 80-ak osoba, dok je u Homsu, u dva napada poginulo 50-ak Sirijaca. - Kad je riječ o borbama Asadovih trupa i pobunjenika, granatiranja obično kreću poslijepodne ili predvečer. Lokalno stanovništvo i ne podiže glavu, dok smo mi svako malo gledali u nebo - priča Šafarek.

Na ručku s vojnicima (FOTO: Goran Šafarek)

- Iako sam se dva i pol mjeseca, čekajući vizu, pripremao za Siriju, ništa vas ne može pripremiti za ono što vas tamo dočeka. Moj kolega Hrvoje tu je ipak iskusniji jer mu je ovo treći posjet Siriji - kaže Šafarek o Ivančiću. Najviše vremena proveli su u Damasku, Homsu i Al Quaryataynu, sve redom teritoriju pod kontrolom Bašara al-Asada. U predgrađu Damaska Jobaru i susjednoj Doumi bili su doslovno na 30-ak metara od islamista.

Šafarek sa sirijskim vojnikom 30-ak metara od islamista u Jobaru (FOTO: Goran Šafarek)

- Naravno da nam nije bilo svejedno. Dolazimo do sirijskih vojnika i očekujemo nervozu i nepovjerenje nakon pet godina borbi, a oni nas dočekuju kao da se ništa ne događa i nude kavom i čajem - priča Šafarek. - Mislili su da smo Rusi, a njih trenutno jako vole. Kad smo im rekli da smo iz Hrvatske, malo su kimali glavom jer zbog propagande baš i ne gaje simpatije prema EU - dodaje on. Trebali su krenuti i za Alepo.

Šafarek u Doumi pokraj sirijskog tenka ruske proizvodnje T 72 (FOTO: Goran Šafarek)

- Otkazali smo zbog nedostatka vremena i dobro da jesmo. Ne znam kako bismo se vratili jer je dio ceste od Homsa prema Alepu kasnije toga dana pao u ruke pobunjenika - otkriva Šafarek i dodaje da nisu vidjeli mnogo novinarskih ekipa, tek kolege sa CNN-a i NBC-ja s kojima su u Ministarstvu informiranja čekali potrebne dozvole za snimanje. Šafarek ističe da ono što vidimo na televiziji i čitamo u novinama ne može realno dočarati stanje u Siriji i tko se zapravo bori protiv koga. Potvrđuje da samo na pobunjeničkoj strani postoji nekoliko stotina frakcija. - Tu je i famozni IS, čija je pojava zapravo onemogućila da Amerikanci naprave ono što im je donekle uspjelo u Libiji, a to je kontrola teritorija. Svojim aspiracijama za totalnom dominacijom IS se uspio odvojiti od ostalih islamističkih pobunjenika i sada vode rat sami protiv svih - navodi Šafarek. Sve te pobunjeničke skupine nemaju klasičnu povezujuću zapovjednu strukturu nego, dodaje Šafarek, tek povremena zajednička djelovanja. Tu ističe Jaysh al-Fateh, osvajačku vojsku koju predvode al-Nusra, Ahrar te FSA na sjeveru i Južni front na jugu. Svakojake milicije su pak prisutne i na strani sirijske Vlade.

FOTO: Goran Šafarek

- Vojno možda i najsposobniji među njima je Hezbolah. Uz njih su i šijitske milicije iz Iraka. Zbog svega toga sukobe u Siriji treba gledati na više razina - smatra Šafarek. Na lokalnoj razini sukobljavaju se urbani i ruralni suniti, šijiti, alaviti, kršćani i Druzi. Regionalno postoji netrpeljivost sunita i šijita - njihovih centara moći Irana i S. Arabije. Globalno, sukobljavaju se Rusija i SAD. Šafarek je siguran da se tijek rata u Siriji promijenio onoga dana kad je Vladimir Putin shvatio da bi pobunjenici mogli svrgnuti Asada te je odlučio uplesti svoje prste kako bi strateški zaštitio izlaz na Mediteran. - Asad je bio na koljenima, no u drugoj polovici protekle godine uključila se Rusija. Ratna taktika sirijske vojske drastično se promijenila, nabolje. Ne srljaju više kao ranije. Ruske su snage prekopirale ukrajinsku taktiku na Siriju, što se pokazuje dobitnom kombinacijom - kaže Šafarek.

Dodaje da su pokušali snimiti jednu topničku jedinicu u središnjoj Siriji, no nisu im dopustili. Sumnja da su tamo bili Rusi jer je netko u grupi nekoliko puta spominjao ruske vojnike. - Koliko smo uspjeli vidjeti na terenu i u razgovoru sa sirijskim vojnim dužnosnicima, IS znatno slabi. Čak su ih i Kurdi načeli na sjeveru - priča Šafarek. Sukobi u Siriji odražavaju se i na ostatak Europe u obliku milijuna izbjeglica. Kako i ne bi bježali kad im prijete regrutacije, izgubili su poslove, domove, obitelji. Šafarek govori da su hoteli u Siriji krcati izbjeglicama, a s mnogima od njih je i razgovarao. - Ljudi su u strahu od Asadova režima, ali i borbi. Razgovaram s ljudima i kažu da je loše, da vlada korupcija i da nema posla. Onda stanu pred kameru i potpuno promijene priču - kaže Šafarek koji vjeruje da se ponajviše boje tajnih službi i sirijskih zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:34