PRIMOPREDAJA VLASTI

FOTO Hollande prisegnuo kao novi francuski predsjednik i ispratio Sarkozyja

Izborom Hollandea, Francuska je nakon 17 godina, od kraja mandata Françoisa Mitterranda, opet dobila socijalističkog predsjednika
Outgoing French President Nicolas Sarkozy, left, welcomes President-elect President Francois Hollande before the handover ceremony, Tuesday, May 15, 2012 in Paris. (AP Photo/Michel Euler)
 AP

ZAGREB/PARIZ - François Hollande položio je predsjedničku prisegu na kratkoj svečanosti u utorak u Parizu, a već navečer prvi francuski predsjednik socijalist nakon 17 godina vladavine desnog centra, putuje u Berlin gdje će o europskom fiskalnom paktu razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenose agencije.

U inauguralnom govoru pred 400 uzvanika Hollande je poručio da će odredbama o poticanju rasta dopuniti europski fiskalni pakt koji sada propisuje strogu štednju radi smanjenja deficita no čime, prema kritičarima, Europa umanjuje svoje izglede za rast.

"Da bi prevladala krizu Europa treba projekte, solidarnost i rast. Predložit ću europskim partnerima pakt koji će povezati nužnu redukciju deficita s neizbježnom stimulacijom gospodarstva", rekao je Hollande u svečanom govoru.

Hollande je 6. svibnja pobijedio dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja i nakon 17 godina Francuska je ponovno, prvi put nakon Françoisa Mitterranda, dobila predsjednika socijalista.

U opreci sa Sarkozyjem kojemu su zamjerali impulzivnost i želju da sve kontrolira, Hollande je najavio da će dužnost obavljati "dostojanstveno", "jednostavno", "ozbiljno" i skrbiti se da parlament potpuno obavlja svoju ulogu.

"Odredit ću prioritete, ali neću odlučivati za sve i o svemu niti posvuda", rekao je Hollande.

Novi predsjednik trebao bi za svog predstojnika ureda imenovati Pierre-Renéa Lemasa kasnije u utorak, a za premijera geramanofila Jean-Marca Ayraulta koji ima dobre veze s Berlinom.

Preostala imena suradnika trebala bi biti objavljena u srijedu. U četvrtak bi Hollande trebao održati prvi sastanak kabineta prije odlaska u Washington na sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom te na summit skupine G8 i sastanak NATO-a u Camp Davidu i Chicagu.

U utorak navečer novi prvi čovjek Francuske održat će prvu konferenciju za novinare u Berlinu s kancelarkom Merkel. Hollandeov izbor pada u vrijeme kada eurozona balansira na ulazu u novu krizu koja Europskoj uniji prijeti mogućim izlaskom Grčke iz eurozone.

Osim poticanja europskog rasta Hollande je obećao zalagati se da Europa zaštiti svoje interese oko reciprociteta u trgovini.

Jean-Pierre Jouyet, Hollandeov prijatelj i stručnjak za europska pitanja, rekao je kako će sastanak Hollande-Merkel zacijelo proteći dobro, što ne znači da Hollande neće istaknuti svoju strategiju poticanja rasta.

Prvi godspodarski potezi novog francuskog predsjednika pomno će se pratiti i analizirati jer je upravo ogorčenje birača rastućom nezaposlenošću i padom gospodarstva pridonijelo Sarkozyjevom izbornom porazu, piše Reuters.

Hollande je u ponedjeljak rekao kako je svjestan da će ga suditi po počecima njegova predsjedničkog mandata. U želji da zadrži nadimak "Gospodin Normalni" prema slici koju je ponudio biračima umornima od showmana Sarkozyja, Hollande je odabrao skromnu inauguracijsku svečanost kojoj nisu nazočila niti njegova djeca niti djeca njegove životne partnerice Valérie Trierweiler .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46