GORI U BLIZINI ATENE

FOTO Grčkom bjesne požari: Hrvatska i Italija u pomoć poslale kanadere!

 AP Photo/Kostas Tsironis

ATENA - Stotine vatrogasaca bore se u nedjelju s požarima koji su zahvatili makiju blizu Atene, a nakon izbijanja požara u međuvremenu se pojavilo novo žarište.

Dva talijanska kanadera su tijekom jutra stigla u pojačanje. Hrvatska je vlada također odlučila u Grčku uputiti jedan kanader s dvije posade. Grčke vlasti još čekaju odgovor Francuske.

S više od 300 ljudi u stotinjak vozila, četiri zrakoplova i dva helikoptera, vatrogasci koncentriraju snage na dvije fronte oko Atene. Jedno žarište je buknulo krajem jutra blizu mjesta Koropi i zasada ne prijeti kućama.

Drugo žarište koje više zabrinjava, pojačavaju vjetrovi, a pojavilo se u subotu u mjestu Keratea, velikom ljetovalištu na jugu zemlje.

Vatrogasci su uspjeli zaustaviti širenje toga žarišta nakon teške noći u kojoj se vatra opasno približila vilama.

Četiri osobe su uhićene i optužene da su nemarom izazvale nesreću.

Vlada RH uputila kanader na gašenje požara u Grčkoj

ZAGREB- Vlada RH donijela je danas odluku o upućivanju jednog zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske tipa Canadair CL-415, s dvije posade od ukupno devet pripadnika Oružanih snaga RH, u Grčku na gašenje požara.

Iz Odnosa s javnošću Vlade RH priopćeno je da je Vlada Republike Hrvatske održala danas telefonsku sjednicu, na kojoj je donesena Odluka o upućivanju jednog zrakoplova Oružanih snaga RH, tipa Canadair CL-415, s dvije posade od ukupno devet pripadnika Oružanih snaga RH, u Helensku Republiku radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara na području Južne Attice kod grada Keratea, na razdoblje od tri dana.

Kako se navodi u obrazloženju, odluka je donosena na temelju Zakona o Vladi RH, Zakona o obrani i Zakona o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, a uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske.

Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH u Helensku Republiku radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade RH, donijet će predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:27