AGONIJA U GRČKOJ

FOTO Grčka vlada dobila novi rok: Mora pronaći još 325 milijuna eura uštede! U Ateni novi nemiri

 AFP

Dva najveća grčka sindikata krenula su danas u 48-satni generalni štrajk, a u sukobima prosvjednika i policije letjele su zapaljive bombe, samo dan nakon što su čelnici eurozone poručili da mjere štednje koje je dogovorila grčka vlada - nisu dovoljne.

Premijer Lucas Papademos dobio je novi rok do srijede da ispuni tri uvjeta bez kojih Grčka neće dobiti novi paket pomoći od 130 milijardi eura: mora pronaći još 325 milijuna eura ušteda, sve mjere štednje provesti kroz parlamentarnu proceduru te dostaviti pismene garancije da će reforme provesti bilo koja vlada koja na vlast dođe nakon izbora u travnju.

Sporne mirovine

Iako je grčka vlada u četvrtak tvrdila da je pronašla način za ukupne uštede od 3,3 milijarde eura, spor je nastao oko 325 milijuna ušteda za koje je predviđeno da će se namaknuti rezovima u mirovinskom sustavu , ali osim načelnog dogovora da će rezova biti, nije objašnjeno kako. Ministrima eurozone to nije bilo dovoljno, pa su zatražili da Grčka do srijede dogovori i detalje. No, desna stranka Pasos, manjinska članica koalicije jučer je objavila da nove mjere štednje neće podržati. Iako koalicija i bez nje ima dovoljno glasova da ispuni drugi uvjet, i reforme izglasa u parlamentu, problem će nastati s trećim uvjetom - pismenim garancijama koje su trebali dati stranački čelnici.

Ako Grčka ne dobije pomoć, već u ožujku neće moći platiti ratu kredita od 14,5 milijardi eura, što bi moglo izazvati kaos u eurozoni i usporiti oporavak globalne ekonomije.

Posljednje dvije godine Grčka je izbjegavala bankrot zahvaljujući paketu pomoći - odnosno zajmu - Europske Unije i MMF-a od 110 milijardi eura. No, taj je novac potrošen, a Grčka i dalje ne može vraćati kredite, ekonomija joj ulazi u petu godinu recesije - ove se godine predviđa pad BDP-a od pet posto - i potreban joj je novi paket pomoći.

Otpis duga

Zasad se govori o 130 milijardi eura, no nova pomoć dolazi s novim uvjetima. Jedan su mjere štednje od 3,3 milijarde eura, koje uključujuju smanjenje bruto minimalne plaće sa 751 na 586 eura, otpuštanje 15.000 ljudi iz javnog sektora ove godine i 150.000 do 2015. te zamrzavanje plaća u javnom sektoru dok nezaposlenost ne padne sa 20,9 na 10 posto. Drugi je da grčki privatni kreditori, u čijim je rukama oko 200 milijardi eura grčkih obveznica, pristanu na to da otpišu barem polovicu grčkog duga, iako neki stručnjaci vjeruju da će biti potrebno i više.

Što Grčka još treba učiniti?

- donijeti konkretne mjere 325 milijuna eura rezova

- mjere štednje moraju proći parlamentarnu proceduru

- nužne su pismene garancije da će reforme provesti bilo koja vlada koja na vlast dođe nakon izbora u travnju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 17:23