KAD FILMSKI SET POSTANE ZBILJA

FOTO: CIJELI PARIZ JE GRAD DUHOVA, ALI JEDNA ČETVRT POSEBNO JE SABLASNA Zbog pandemije koronavirusa sve u njoj ostalo je 'zamrznuto' u ratnoj 1941.

 
 LAURENT BENHAMOU / Sipa Press / Profimedia

Pariška četvrt ostala je zaglavljena u Drugom svjetskom ratu nakon što su producenti filma smještenog u četrdesete godine prošloga stoljeća morali napustiti set kad je Francuska uvela ograničenje kretanja u pokušaju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Ratni propagandni i socijalistički posteri postavljeni su na zidovima uzduž kaldrme Rue Androuet u četvrti Montmartre, gdje se sad nalaze lažna zlatarnica, krojačka radnja i još neke trgovine, sve u ratnom dekoru. Postavljeni su i njemački ulični znakovi koji pokazuju u kojem su smjeru medicinske ustanove.

- Za slučaj da Pariz, koji se nalazi u karanteni, nije već dovoljno dezorijentirajući, moja četvrt koristila se za filmski set kad je nastupilo potpuno zatvaranje. Sad je cijela četvrt zamrznuta u 1941. - napisao je stanovnik Tim Mc Inerney na Twitteru.

Pariz u četvrtak izgleda kao grad duhova, deseti dan od mirnodopskog zatvaranja bez presedana koje je naredio predsjednik Emmanuel Macron kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

Macron je dao građanima Francuske, kojih je 67 milijuna, samo 16 sati da se pripreme za potpunu karantenu, ne dajući producentima filma "Adieu Monsieur Haffmann" ("Zbogom, gospodine Haffmann") dovoljno vremena da demontiraju set i vrate četvrt u 21. stoljeće.

Film francuskog redatelja Freda Cavayea adaptacija je istoimene predstave koja govori o Josephu Haffmannu, židovskom draguljaru koji se morao skrivati u strahu od nacista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:56