KONTROLIRAJU SVIJET

FOTO: BILDERBERG 2013. Koji svjetski moćnici dolaze na sastanak kontroverzne skupine?

 AFP

Ovogodišnji susret najutjecajnijih ljudi svijeta koji zajedno djeluju u sklopu skupine Bilderberg , a za koju mnogi teoretičari zavjere smatraju da njezini članovi potajno upravljaju svijetom, održava se u britanskom gradu Hertfordshireu. Tako će na godišnjoj konferenciji koja počinje 06. a traje do 09. lipnja, a koja je zatvorena za javnost, svjetski moćnici raspravljati o aktualnim problemima i prijedlozima za njihova rješavanja.

Iako za to nema nikakve potvrde jer službenih zapisnika nema, mnogi smatraju kako se na ovim konferencijama donose najvažnije odluke o kontroli svjetskih ratova, nuklearnom naoružanju, rastu cijena nafte, te razvoju ekonomskih kriza.

Upravo je tajnovitost sastanaka te imena najvećih svjetskih moćnika koji redovito prisustvuju konferencijama Bilderberga, pridonijela raznim konspirativnim teorijama prema kojima ova skupina moćnika tajno dominira svijetom.

Neki su od najpoznatijih sudionika dosadašnjih sastanaka bili svjetski moćnici poput Billa Clintona, François Mitteranda, Romana Prodija, Tonyja Blaira, Gordona Browna, Princa Charlesa, Davida Camerona, Davida Rockefellera, Margaret Thatcher i mnogih drugih. Osim političara tradicionalno na godišnjim konferencijama prisustvuju i čelnici najvećih svjetskih korporacija poput IBM-a, Xeroxa, Googlea, Shella, ali i najvećih svjetskih banaka i medijskih kuća.

Za razliku od prethodnih konferencija; ovogodišnja, koja počinje u petak, razlikuje se jer je javno objavljena lista sudionika.

Pozivnicu za predstojeću konferenciju tako imaju bivši talijanski i francuski premijeri Mario Monti i François Fillon, predsjednik EK Jose Manuel Barroso, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, šefica MMF-a Christine Lagarde, bivši direktor CIA-e David Howell Petraeus, bivši američki državni tajnik i savjetnik predsjednika Nixona i Forda - Henry Kissinger, nizozemska kraljica Beatrix, predsjednik Uprave Goldman Sachs Internationala Peter D. Sutherland, donator Obamine kampanje te izvršni direktor Googlea Eric Schmidt te brojni drugi visoki politički, medijski i gospodarski dužnosnici iz ukupno 21 zemlje Europe i Sjeverne Amerike.

Osim aktualnih gospodarskih pitanja, na dnevnom redu je i rast nacionalizma i populizma u pojedinim zemljama EU što se kosi s idejom Bilderbergovaca o jedinstevnoj vladi svjetskih moćnika te njihovoj globalnoj dominaciji.

Njihove su konferencije uvijek pod zaštitom jakih sigurnosnih službi, a budući da sudionici i dalje smatraju kako teme razgovara ne smiju postati javno dostupne, ni jedna medijska kuća nema pravo izvještavanja.

Skupina je osnovana još 1954. godine, a ime je dobila po jednom nizozemskom hotelu u kojemu se održala prva konferencija.

Sami sebe nazivaju "Bilderbergovcima", a njihovi se sastanci održavaju jednom godišnje u zemljama Europe ili Sjeverne Amerike, u super luksuznim hotelima ili dvorcima s parkovima i golf terenima. Sudionike sastanaka osiguravaju stotine policajaca, vojske te pripadnici mnogi tajnih službi. Ukoliko se konferencija održava u hotelu, prema njihovim internim pravilima, hotel mora biti ispražnjen tjedan dana prije dolaska Bilderbergovaca. Sudionici konferencije dovoze se isključivo crnim helikopterima ili crnim blindiranim limuzinama s utisnutim slovom "B".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:50