ONE VLADAJU

Forbesova lista najmoćnijih žena svijeta: Angela Merkel drugu godinu zaredom 'potukla' Hillary Clinton

Američki magazin Forbes proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel najmoćnijom ženom svijeta drugu godinu zaredom.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nalazi se na drugom, a predsjednica Brazila Dilma Rousseff na trećem mjestu, tako da prve tri pozicije nisu promijenjene u odnosu na prošlu godinu, prenosi Reuters.

Na Forbesovoj listi se, između ostalog, nalaze žene iz sfere politike, zabave, tehnologije, kao i neprofitnih organizacija. Svrstane su na osnovu njihova utjecaja, količine novca koji zarađuju ili kontroliraju, kao i prisutnosti u medijima.

- Ove moćne žene utjecajne su na vrlo različite načine i u ime vrlo različitih ciljeva, i sve na neki način utječu na globalnu zajednicu - kazala je predsjednica i izdavač Forbes Woman Moira Forbes.

Magazin je naglasio odlučnost njemačke kancelarke u nastojanjima da sačuva Europsku uniju, kao i njen utjecaj na sadašnju dužničku krizu u eurozoni.

Prosječna starost 100 najmoćnijih žena iz 28 zemalja je 55 godina, a one zajedno imaju 90 milijuna pratitelja na popularnoj mreži Twitter, navodi Forbes.

Među prvih pet najmoćnijih žena svijeta nalazi se Melinda Gates, suvlasnica fondacije "Melinda i Bill Gates" i supruga suosnivača Microsofta Billa Gatesa, kao i Jill Abramson, glavna urednica "New York Timesa".

Na ovogodišnjoj listi su i neka nova lica, kao što su pjevačica i glumica Jennifer Lopez i milijarderka i udovica osnivača "Applea" Stevea Jobsa, Laureen Powell Jobs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:29