STRAH OD RADIJACIJE

Finska savjetuje svima ispod 40 godina da nabave tablete joda: ‘Za slučaj nesreće u nuklearnoj elektrani...‘

Zalihe jodnih tableta najon objave ministarstva u finskoj su praktički rasprodane

Nuklearna elektrana Olkiluoto u Finskoj

 Five-birds Photography/Alamy/Alamy/Profimedia/Five-birds Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Finsko Ministarstvo za socijalna pitanja i zdravstvo preporučilo je kućanstvima da kupe jednu dozu tableta joda za sve osobe u dobi od 3 do 40 godina.

Smjernice ministarstva o tom pitanju posljednji su put ažurirane 2002. godine, navodi se, dodajući da se nove preporuke temelje na revidiranim smjernicama koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2017.

Ministarstvo je predstavilo novu preporuku u utorak, a preporuke su ograničena na osobe od 3 do 40 godina zbog potencijalnog većeg rizika izloženosti zračenju te dobne skupinu.

"Nesreća u nuklearnoj elektrani mogla bi u okoliš ispustiti radioaktivni jod koji bi se mogao nakupiti u štitnjači. To najviše šteti djeci koja su u većem riziku od razvoja raka štitnjače", stoji u priopćenju ministarstva.

U priopćenju se navodi da je u slučaju takve nužde sklonište u zatvorenom prostoru glavni način da se ljudi zaštite od opasnog zračenja. Ministarstvo je također napomenulo da jedna doza tablete joda obično pruža dovoljnu zaštitu. Dodano je da jod rijetko uzrokuje nuspojave, ali da osobe koje imaju bolesti štitnjače trebaju koristiti tvar s oprezom.

Osobe iznad 40 godina ne trebaju jod

Odrasli nisu pod istim rizikom kao djeca, a u smjernicama se ne preporučuje da osobe starije od 40 godina uzimaju tablete joda u slučaju opasnosti od zračenja. Preporučena jednokratna doza za osobe od 12 do 40 godina u opasnoj radijacijskoj situaciji je 130 miligrama kalijevog jodida. Djeci starijoj od 3 godine preporučuje se uzimanje polovice te doze. Međutim, ministarstvo i dalje preporučuje da trudnice starije od 40 godina imaju zalihe tableta joda kod kuće, budući da su žlijezde fetusa koji nose znatno osjetljivije na radioaktivni jod nego što su kod odraslih.

Ministarstvo je reklo da nema proizvoda dostupnih u Finskoj - za djecu mlađu od tri godine.

"Javno zdravstveni sustav uskoro će nabaviti tablete joda primjerene za djecu mlađu od tri godine, te će odrediti najbolji način njihove distribucije roditeljima te djece i trudnicama. Regionalni pružatelji zdravstvenih usluga obavijestit će građane kada takav proizvod s jodom bude dostupan, “ stoji dalje u priopćenju ministarstva.

Zalihe joda su rasprodane

U utorak poslijepodne, najveći finski lanac ljekarni, Yliopiston Apteekki, izvijestio je da su nakon izdavanja priopćenja ministarstva zalihe jodnih tableta praktički rasprodane u cijeloj zemlji.

Glavna farmaceutska direktorica Kati Vuorikallas izjavila je za novinsku agenciju STT da se porast potražnje također odrazio na povećani promet na web stranici lanca.

Ulažu se napori da se popune zalihe joda, dodala je Vuorikallas, ali još nije poznato kada bi to moglo biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:56