POSLJEDICE OLUJE

Filipinski predsjednik: 'Mrtvih je možda manje...'

 AFP

Spasilačke operacije na Filipina nastavljaju se ubrzanim tempom, no službe kažu kako je i dalje nemoguće doći do nekih udaljenih i trenutno odsječenih područja. Filipinski predsjednik objavio je, pak, kako se čini da je bilanca mrtvih niža od dosad procjenjivanih 10.000 ljudi. Predsjednik Benigno Aquino je izjavio kako najnovije procjene govore o oko 2500 mrtvih.

No, samo nekoliko sati nakon te njegove izjave, objavljeno je da je broj mrtvih 2.250 dok je 20.000 nestalih, prema podacima tamošnjeg Crvenog križa.

Doprema hrane i vode te medicinske pomoći na područja pogođena razornim tajfunom Haijan ubrzava se jer se sužava vrijeme ključno za pomoć nakon smrtonosne oluje, kažu spasilačke ekipe. Koliko je stanovništvo očajno govori informacija o tome da je osam osoba smrtno stradalo na otoku Leyte, koji je najteže pogođen u udaru super tajfuna prošlog petka, u urušavanju zida u skladištu gdje su tisuće uletjele u potrazi za rižom. U provinciji Layte došlo je i do sukoba pljačkaša trgovina i vojske koja pokušava održati mir i red na ulicama kaotičnih porušenih područja.

Uz Leyte najpogođenija je provincija Samar i na ova dva područja je došlo do najvećeg razaranja i gubitka života. Sedam milijuna ljudi pogođeno je olujom, a pola milijuna je u ili ispred evakuacijskih centara gdje traže pomoć Razoreno je 150.000 domova. Manila Standard piše kako tisuće čekaju letove za Manilu u strahu od post tajfunske anarhije. Promet na tom aerodromu djelomično je uspostavljen, a počeli su i međunarodni letovi iz i za Manilu i druge aerodrome.

Inače, Filipine svake godine pogodi oko 20 tajfuna, a Haijan je bio drugi tajfun pete kategorije ove godine. No bila je to i jedna od najjačih oluja, ako ne i najača, ikad zabilježena na kopnu s udarima vjetra i do 380 kilometara na sat.

Strane zemlje poslale su milijunsku humanitarnu pomoć, a među ostalim SAD i Velika Britanija poslale su vojne brodove i zrakoplove u pomoć spasiocima. Američki nosač aviona George Washington danas (srijeda) je trebao stići do te otočne zemlje zajedno s još nekoliko brodova koji imaju kapacitete za proizvodnju milijuna litara pitke vode dnevno.

Problem u slučaju Filipina, kažu spasilačke službe, je taj da je daleko i da se do njega leti iz udaljenih mjesta, a kapetani poslanih brodova isticali su kako 'plove što brže mogu' prema unesrećenima. SAd je objavio kako šalje još brodova stacioniranih kraj Japana s vojnicima s Okinawe koji će pomagati u smirivanju situacije i pomoći stanovništvu. UN je zatražio od donatora 301 milijun dolara kako bi se pomoglo unesrećenoj naciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:16