SUKOB NA ISTOKU

Filipini prozivaju Kinu za opasne manevre: ‘Izvrgnuti smo opasnom uznemiravanju, sumnjamo u sve što su dosad rekli‘

Filipinska vlada rekla je da je misija dopune opskrbe dovršena, iako su njezini čamci bili "izvrgnuti iznimno bezobzirnom i opasnom uznemiravanju"

Kadar iz snimke koju je 22. listopada 2023. snimila i objavila kineska obalna straža (CCG) preko kineskog veleposlanstva u Manili - prikazuje sudar između broda kineske obalne straže (desno) i filipinskog čamca za opskrbu

 Handout/Afp

Filipini su u petak osudili kinesku obalnu stražu zbog "neisprovociranih činova zastrašivanja i opasnih manevara", uključujući korištenje vodenog topa protiv jednog od njihovih brodova u pokušaju prekidanja misije opskrbe u Južnom kineskom moru.

Postupci Kine, rekli su Filipini, nisu samo "doveli u opasnost živote naših ljudi", već su "doveli u pitanje i potaknuli značajnu sumnju u iskrenost njezinih poziva na miran dijalog".

Redovne misije opskrbe podupiru filipinske snage stacionirane u oronulom ratnom brodu izvučenom na kopno na Second Thomas Shoalu, spornom atolu u Južnom kineskom moru koji Manila zove Ayungin, a u Kini je poznat kao Renai.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, što uključuje Second Thomas Shoal, i rasporedila je stotine brodova da ondje patroliraju, uključujući ono što Manila naziva "kineskom pomorskom milicijom", za koju je rekla da je uključena u posljednji pokušaj opstruiranja misije opskrbe.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova protivi se postupcima koji potkopavaju kineski suverenitet i interese i podnijelo je prigovor filipinskom veleposlanstvu, rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin u petak na redovitoj konferenciji za novinare.

Kineska obalna straža rekla je da su dva mala filipinska transportna broda i tri broda obalne straže ušli u vode bez dopuštenja kineske vlade i pozvala Filipine da prestanu narušavati suverenitet Pekinga.

U priopćenju je navedeno da su njihovi postupci bili zakoniti i da su napravljeni privremeni posebni aranžmani za filipinsku stranu za prijevoz hrane i drugih potrebnih dnevnih potrepština.

Filipinska vlada rekla je da je misija dopune opskrbe dovršena, iako su njezini čamci bili "izvrgnuti iznimno bezobzirnom i opasnom uznemiravanju" kineske obalne straže u neposrednoj blizini.

Godinama su Manila i Peking upleteni u povremene sukobe na području Second Thomas Shoala, a Kina je sve odlučnija u postavljanju svojih pomorskih zahtjeva, uznemirujući suparničke strane koje polažu prava na to područje i druge države koje djeluju u Južnom kineskom moru, uključujući Sjedinjene Države i Japan.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je tijekom svog posjeta Manili u subotu da njegova zemlja, Filipini i Sjedinjene Države surađuju u zaštiti slobode Južnoga kineskog mora.

U četvrtak su Filipini priopćili da nabavljaju pet višenamjenskih brodova od 97 metara kako bi ojačali sposobnosti svoje obalne straže, a projekt vrijedan 524 milijuna dolara financirat će se zajmovima službene razvojne pomoći od Japana.

I Japan i Washington podržavaju presudu Stalnog arbitražnog suda u Haagu iz 2016. godine, u kojoj je rečeno da ekspanzivne tvrdnje Pekinga nemaju pravnu osnovu, donoseći povijesnu pravnu pobjedu za Filipine. Prema presudi, Shoal je unutar filipinske isključive ekonomske zone.

Kineska upotreba vodenih topova uslijedila je nakon niza incidenata u Južnom kineskom moru, uključujući sudare između kineskih plovila i dva broda Manile 22. listopada. Filipini su optužili kinesku obalnu stražu da se "namjerno" sudarila s njihovim plovilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:25