ROK DO UTORKA

Fico dobio istraživački mandat za sastav nove vlade, predsjednik jasan: ‘Italiji trebaju brza i trajna rješenja‘

Nova vlada trebala bi biti kadra odmah se uhvatiti u koštac s trostrukom krizom - zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom
Sergio Mattarella i Roberto Fico
 Paolo Giandotti

Predsjednik talijanskoga Zastupničkog doma Roberto Fico dobio je u petak u 19.30 sati istraživački mandat za sastav nove talijanske vlade. Predsjednik Republike Sergio Mattarella stavio mu je u zadaću da ispita mogućnost sastavljanja vlade "pošavši od dosadašnje većine", čiji je izraz bila druga vlada premijera Giuseppea Contea i dao rok do utorka za njegovo istraživanje.

Rok je relativno dug, jer je prihvaćen diktat bivšeg premijera Mattea Renzija da se prvo postigne dogovor o sadržaju rada vlade, a da se tek nakon toga raspravlja o predsjedniku i sastavu Ministarskog vijeća.

Predsjednik Mattarella je perentorno zahtijevao da se formira vlada s postojanom većinom, kadra odmah se uhvatiti u koštac s trostrukom krizom, kako je rekao: zdravstvenom, socijalnom, ekonomskom.

U tom sklopu Mattarella je naglasio nužnost da rješenja budu nađena brzo i da budu trajna, bazirana na stabilnoj parlamentarnoj većini.

Dakle, Predsjednik zasad nije orijentiran prema izborima, koje hitno zahtijeva oporba desnog centra. S druge strane, PoKret 5 zvjezdica zahtijeva "pakt do kraja zakonodavnog mandata", dakle do proljeća 2023.

Najhitnije je razraditi program za korištenje sredstava Fonda za oporavak u sklopu Nove generacije EU. Druga Conteova vlada izgubila je dva mjeseca u unutrašnjem gloženju. Mattarella je svjestan što bi gubitak tih sredstava - 202-220 milijardi eura, više nego i za jednu inu članicu EU - značio po Italiju: umjesto izlaska iz krize tonuće u još težu.

Budući da se prethodna većina ne može rekonstituirati bez Renzija, dva su pitanja otvorena pred Ficom: što od Renzijevih programskih zahtjeva drugi mogu prihvatiti, a onda hoće li Conte biti premijer?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:37