NOTORNI ‘LAZARUS‘

FBI razotkrio tko stoji iza kriptovalutne pljačke teške 615 milijuna $: ‘Trag vodi do Sjeverne Koreje...‘

Krađa je počinjena u ožujku, a ukraden je digitalni novac igrača online igre Axie Infinity

Hakeri ilustracija

 Jaap Arriens/afp

Sjedinjene Američke Države povezale su sjevernokorejske hakere s velikom pljačkom kriptovaluta, vrijednom 615 milijuna dolara. Krađom, koja je počinjena u ožujku, ukraden je digitalni novac igrača online igre Axie Infinity, prenosi BBC.

Sama igra funkcionira tako što igračima omogućuje zaradu kriptovaluta kroz igranje video igara ili trgovanje njihovim avatarima.

Američki dužnosnici potvrdili su da je pljačku izvela grupa "Lazarus", za koju se vjeruje da je pod kontrolom primarnog obavještajnog ureda Sjeverne Koreje.

"Kroz naše istrage uspjeli smo potvrditi da su Lazarus grupa i APT38, cyber akteri povezani sa (Sjevernom Korejom), odgovorni za krađu", rekao je FBI u priopćenju u četvrtak.

Lazarus grupa aktivna je od 2009. godine, ali je javnosti postala poznata 2014. godine nakon što su optuženi za hakiranje kompanije Sony Pictures i objavljivanje povjerljivih podataka. Tada im je cilj bio da Sony povuče svoj nadolazeći film "The Interview", satiričnu komediju o atentatu na sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

"SAD je svjestan da se Sjeverna Koreja sve više oslanja na nezakonite aktivnosti - uključujući kibernetički kriminal - kako bi financirala svoje oružje za masovno uništenje i programe balističkih projektila dok pokušava izbjeći snažne sankcije SAD-a i UN-a",rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47