NANCY REAGAN

FASCINANTAN ŽIVOT OMILJENE PRVE DAME Silno je voljela svog Ronnieja kojeg je upoznala nakon što je završilana spisku simpatizera komunista

 REUTERS

Bivša prva dama Sjedinjenih Država Nancy Reagan preminula je u nedjelju u svojem domu u Los Angelesu u 94. godini. Jedna od najupečatljivijih američkih prvih dama, žena besprijekorna stila i elegancije, Nancy Reagan ostat će zapamćena po podršci koju je pružala suprugu u njegovoj političkoj karijeri, društveno osjetljivim projektima koje je inicirala dok je bila u Bijeloj kući, desetogodišnjoj predanoj brizi za supruga oboljelog od Alzheimera i prikupljanju novčanih donacija za istraživanje te bolesti. “Umjesto cvijeća neka se uplate donacije Fondaciji Reagan i predsjedničkoj knjižnici moga supruga”, zatražila je u svojoj oporuci.

U biografiji koju je 1949. godine poslala holivudskom filmskom studiju Metro-Goldwyn-Mayer tada 28-godišnja Nancy Davis je napisala: “Moja najveća ambicija u životu je imati sretan i uspješan brak”. Bez obzira na to je li bila sasvim iskrena u tome, Nancy Davis nesumnjivo je to ostvarila.

Počelo je za večerom

Kasnije te godine mlada američka glumica, rođena Njujorčanka, upoznala je kolegu glumca Ronalda Reagana, svoga Ronnieja kako ga je zvala, za kojega se poslije dvije godine udala. Kao par, za sobom su ostavili veliku ljubavnu priču, njegujući skladan brak u kojemu su zajedno proveli 52 godine držeći se uvijek za ruke i osmjehujući se jedno drugome. “Kako da to opišem, kao ulazak u toplu sobu iz hladnoće? Da se nikada nisam probudio i osjećao dosadu? No, pretvorila me je u kukavicu. Kada nije bila u blizini, osjećao sam brigu”, rekao je o njoj Reagan.

Foto: Getty images

Nancy Reagan mogli bismo nazvati utjelovljenjem uzrečice da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. U toj se ulozi pronašla više nego u onoj holivudske glumice. Krenula je, doduše, stopama svoje majke, također glumice, koja ju je dala na čuvanje svojoj sestri kako bi se mogla posvetiti poslu. Kasnije se njezina majka udala za poznatog čikaškog neurokirurga koji je Nancy dao svoje ime i omogućio joj da odraste u finom domu i visokom društvu.

Neugodan događaj u životu, kada se njezino ime našlo na listi glumaca koji simpatiziraju komuniste, doveo je do poznanstva s Ronaldom Reaganom. Kako je on tada bio na čelu Screen Actors Guilda, obratila mu se za pomoć. Popričali su uz večeru, a Nancy Reagan je kasnije otkrila: “Na tom prvom sastanku već mi je bilo jasno da je on sve što sam ikada željela”.

Vjenčali su se 4. ožujka 1952., u listopadu te godine dobili kćer Patti, a šest godina kasnije rodio im se sin Ron. U političku arenu bačena je 1966. kada se Ronald Reagan kandidirao za guvernera Kalifornije i pobijedio. Politika je bila, kako je ubrzo otkrila, surov biznis. “Ono kako se prikazuje u filmovima je kamilica u usporedbi sa stvarnošću”, izjavila je jednom gospođa Reagan.

Demokratski guverner Jerry Brown objavio je nakon vijesti o njezinoj smrti da je Nancy Reagan “proživjela fascinantan život” i da će je pamtiti po “snazi i eleganciji”, a predsjednik SAD-a Barack Obama i njegova supruga Michelle otkrili su kako im je svojim “velikodušnim i toplim savjetima i ponosnim primjerom” pomogla da se pripreme za život u Bijeloj kući. “Njezin utjecaj na predsjedničku rezidenciju je dubok i trajan”, poručila je bivša predsjednička obitelj Bush.

Kada je došla u Bijelu kuću, Nancy Reagan nije bila tako omiljena, no s vremenom je postala jedna od istaknutih i voljenih osoba u američkoj visokoj politici. Odmah se primila preuređivanja Bijele kuće pa su je zbog toga, ali i skupih toaleta koje je dobivala od poznatih dizajnera, isprva optuživali da se brine samo o vanjštini. Naime, nezadovoljna interijerom, sakupila je 822.000 dolara od donatora, a kupila je i novi porculan vrijedan više od 200.000 dolara.

Raisa Gorbačov

No, mediji su s užitkom uspoređivali nju i suprugu vođe SSSR-a Mihaila Gorbačova tijekom summita na Islandu 1986. godine kada se vodila bitka za bolju haljinu i ljepše manire između prvih dama sukobljenih blokova.

Nancy Reagan je dobrim dijelom redefinirala ulogu predsjedničke supruge. Pokrenula je nekoliko kampanja, a najpoznatije su one “Samo reci ne” protiv ovisnosti mladih o drogi te za povećanje svijesti o raku dojke. Na taj je način portretirala sebe kao savršenu američku ženu, suprugu i majku - uzor za tada još tradicionalne američke žene. Međutim, odigrala je važnu ulogu i po pitanju rasprave o AIDS-u, pošasti koja je u vrijeme dva mandata njezina supruga uzela maha u Americi.

Nancy s kćerkom Patti

Foto: Reuters

Skandal s Iranom

No, prije svega je Nancy Reagan bila vatrena braniteljica svojeg supruga i njegov najodaniji savjetnik. S vremenom je stekla reputaciju žene zmaja koja itekako ima prste u krojenju američke politike. Njezina možda najvažnija uloga u tome bila je u vrijeme skandala s tajnom prodajom oružja Iranu, kojom se financirao rat kontraša u Nikaragvi za svrgavanje tamošnje ljevičarske vlasti. Ona je vodila kampanju za ograničenje štete nakon što je skandal izbio u javnost te je nagovorila supruga da se javno ispriča, a pomogla je i da se da otkaz Reaganovu pomoćniku za kojega je tvrdila da je odgovoran za skandal. Ona je suprugu savjetovala koga da zaposli, a koga da otpusti dok je vodio političke kampanje na putu za Bijelu kuću. Tvrdi se čak da je utjecala na njegov prelazak u republikanski kamp nakon što se godinama smatrao demokratom.

Jedna od zanimljivosti koje se uz nju povezuju jest vjerovanje u astrologiju. Nekoliko mjeseci nakon što je postao predsjednik Reagan je preživio atentat i tada se Nancy Reagan obratila astrologinji Joan Quigley. U svojim je memoarima bivša prva dama zapisala: “Bojala sam se svaki put kada je izašao iz kuće, rekla sam joj. Tražila sam je savjete o tome što kažu zvijezde - kada bi trebao odlaziti i dolaziti kući”. Zbog toga je bila izvrgnuta poruzi, ali ona se pravdala navodeći kako je to bio jedini način da kontrolira tjeskobu zbog straha da se to ne ponovi.

Nakon odlaska iz Bijele kuće Reaganovi su se vratili u sunčani Los Angeles. A onda je 1994. godine Ronald Reagan saznao da boluje od Alzheimera. “Bio je to dug oproštaj”, rekla je kasnije Nancy Reagan koja se posvetila kampanji za pomoć oboljelima i njihovim obiteljima, a aktivno je sudjelovala i u očuvanju suprugove ostavštine, Fondacije Reagan i njegove predsjedničke knjižnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:48