DEZINFORMIRAO I ŠIRIO GOVOR MRŽNJE

Facebook, YouTube, Apple i Spotify cenzuriraju Alexa Jonesa, najpoznatijeg američkog teoretičara zavjera

 
Alex Jones
 Profimedia, SIPA USA

Velike internetske tvrtke povele su u ponedjeljak ofenzivu protiv američkog zagovornika teorije urote Alexa Jonesa kojemu je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyju, pošto je godinama prolazio nekažnjeno. Te mjere dolaze pošto su YouTube, Facebook i Twitter mjesecima bili optuživani da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars, Alex Jones je istaknut medijski djelatnik blizak krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urote u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012.

Jones je više puta nakon tog pokolja koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran. Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.Više obitelji je podiglo tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

Ovaj 44-godišnji Teksašanin je iznosio i mnoge druge teorije urote, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna, ali i neke druge.

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i o uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak. Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatni sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice.To je učinila pod optužbom da "veliča nasilje" i "koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante", čime je prekršio interno pravilo Facebooka.

Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio a ne njegove teze o uroti. Godine 2015. kandidat Donald Trump je sudjelovao u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu. "Vaš ugled je nevjerojatan", rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik. "Neću vas razočarati", obećao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:15