NOVA APLIKACIJA

Facebook pokrenuo ‘Places’: Budite oprezni u striptiz baru!

Facebook pokrenuo ‘Places’: Sad će vam cura odmah znati da buljite u striptizetu

ZAGREB - Prošlog tjedna Facebook je pokrenuo Places, uslugu koja omogućuje korisnicima da objave svoju trenutačnu lokaciju. Posrijedi je funkcija koju je uspješno promovirao Foursquare, a kod nas ju razvija Punkt (punkt.com.hr).

No, Facebook je odlučio s uslugom Places otići korak dalje od Foursquarea. Osim što se korisnik može tagirati na određenoj lokaciji, na primjer, na Brijunima, tijekom održavanja predstave “Kralj Lear” Teatra Ulysses, on može tagirati i neku drugu osobu koja se ondje nalazi.

Nadzor privatnosti jednak je kao i kod tagiranja na fotografijama. Korisnik može kontrolirati tko može dobiti informacije da se on nalazi na određenom mjestu. Također, može se izbrisati svaki specifični tag, a isto tako može se sasvim onemogućiti ostale da tagiraju korisnika. No, usluga već u startu otvara i dva problema.

Prvi, manji, jest činjenica da korisnik može biti lažno tagiran, dakle da ga netko tagira na mjestu gdje se on ne nalazi.

Veći problem je kad korisnik ne želi da se zna njegova lokacija. Na primjer, korisnik se nalazi u striptiz-baru. Vidi da je tamo njegov prijatelj, ulazi i tagira ga, tako da se na njegovu “zidu” pojavljuje i mjesto gdje se upravo nalazi, što uočava njegova djevojka kojoj je rekao da ide gledati “Kralja Leara”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 02:36