DRAMATIČNA NOĆ

Evo što sve do sada znamo o iranskom napadu: Izraelci se mogu pohvaliti nevjerojatnim rezultatom

Zahvaljujući sofisticiranom proturaketnom sustavu uspješno je presreteno čak 99 posto cjelokupne noćašnje prijetnje
 AFP

Baš kao što se i danima najavljivalo, u Izraelu su se u gluho doba noći oglasile sirene, dok je nebo, oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, preplavila kiša dronova i različitih tipova raketa koje je Iran ispalio u sklopu operacije „Istinsko obećanje”. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

Riječ je o odmazdi zbog nedavnog raketiranja iranskog konzulata u Damasku početkom mjeseca u kojem je poginulo desetak prominentnih članova Revolucionarne garde, između ostalog i general Mohammed Reza Zahedi. Teheran je za napad optužio Izrael, ali Izrael niti u jednome trenutku nije formalno preuzeo odgovornost. Međutim, od 1. travnja je u niskom startu čekao najavljenu odmazdu.

Konteksta radi, okosnica iransko-izraelskih odnosa, sve od Revolucije 1979. godine, je animozitet i netrpeljivost, koji su se do sad koliko-toliko uspješno zadržavali unutar granica zdravoga razuma, jer niti jednoj od dvije zemlje nikada nije odgovarao direktan sukob. Ovo je bio prvi put da je Iran direktno zaprijetio Izraelskom zračnom prostoru, što samo po sebi daje dodatnu težinu i ozbiljnost ovoj situaciji.

Zahvaljujući sofisticiranom proturaketnom sustavu Strijela, kojeg su Izraelci osmislili u suradnji sa SAD-om, uspješno je presreteno čak 99 posto cjelokupne noćašnje prijetnje, što je iz perspektive IDF-a, uistinu nevjerojatno strateško postignuće. Treba napomenuti da su Izraelu u pomoć promptno priskočili i ključni strateški partneri – SAD i Ujedinjena Kraljevina, iz svojih vojnih baza u Jordanu.

Islamska Republika u izraelski je zračni prostor poslala dvjestotinjak dronova, ali prema informacijama IDF-a, niti jedan od njih nije uspješno sletio na teritorij zemlje.

Prema informacijama koje je umirovljeni general Amos Yadlin dao za izraelsku televiziju Channel 12, dronovi su nosili dvadesetak kilograma eksploziva.

Uspješno je presreteno i tridesetak ispaljenih krstarećih raketa, dok se od 120 balističkih, njih tek nekolicina probila, oštetivši pritom infrastrukturu vojne baze Nevatim na jugu zemlje.

Za sad nema ljudskih žrtava, iako, prema nekim natpisima lokalnih medija, u napadu je teško ozlijeđena desetogodišnja djevojčica.

- Presreli smo. Uspjeli smo. Zajedno ćemo pobijediti – stoji u kratkoj objavi na X-u, bivšem Twitteru, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ministar obrane Yoav Gallant trenutno na terenu procjenjuje štetu, a iskoristio je priliku da IDF pohvali za impresivan uspjeh.

Vjeruje se da su mete iranskog napada bili Tel Aviv, kao komercijalno središte Izraela, Jeruzalem, te Dimona, pustinjski grad u kojem se nalazi nuklearno postrojenje te države.

Američki predsjednik Joe Biden tvrdi da su iranskim snagama u egzekuciji plana pomogli jemenski hutisti, kao i šiitske militantne skupine u Siriji i Iraku. U kratkom je obraćanju zahvalio američkim postrojbama na Bliskom istoku zbog promptnog odgovora te je Izraelcima obećao biti na dispoziciji i narednih dana, ukoliko dođe do nove eskalacije sukoba. Američki je predsjednik zbog ovog incidenta bio primoran skratiti svoj odmor u vikendici u matičnom Delawareu, a tijekom dana će održati i telefonski sastanak s ostalim državnicima zemalja G7.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorava „kako neće časiti časa još snažnije odgovoriti ukoliko se Izrael odluči na odmazdu za sinoćnje raketiranje”. Prema informacijama lokalnih medija, danas će se održati sastanak izraelskog vojnog vrha na kojem će se odlučiti o poduzetim koracima u vezi ovog osjetljivog incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:03