REAKCIJE NA NESREĆU

Evo Morales odlučio pod hitno kupiti novi zrakoplov

LA PAZ - Pogibija poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog teško je odjeknula i u Boliviji u kojoj su, po hitnom postupku, odlučili skupiti 39 milijuna dolara i kupiti - novi predsjednički avion. Za budući službeni zrakoplov bolivijskih dužnosnika odabran je model 900EX Easy jet Dassault Falcon Jet .

Potredsjednik Alvaro Garcia objasnio je kako je kupnja novog zrakoplova nužna kako bi se garantirala sigurnost predsjednika Eva Moralesa.

- Sadašnji službeni zrakoplov star je 35 godina i već je tri puta morao prisilno sletjeti zbog kvara. Zadnji put se to dogodilo u prosincu kada je u njemu bio i sam predsjednik - obrazložio je Garcia.

Bolivijske vlaste su bile u pregovorima s ruskim proizvođačem zrakoplova, tvrtkom Antonov, koja im je nudila zrakoplov za 30 milijuna dolara no dogovr nije realiziran.

Garcia ističe kako neuspjeh tih pregovora nema nikakve veze s padom poljskog Tupoljeva.

- Odluka o prihavaćnju francuske ponude donesena je još 2. travnja, dakle tjedan dana prije ove nesreće - izjavio je Garcia.

On je istaknuo da Falcon 900EX ima dolet od 4500 nautičkih milja te bez problema slijeće na relativno male zrakoplovne piste smještene na velikim nadmorskim visinima. U slučaju Bolivije presudila je upravo ta karakteristika, jer se Međunarodni aerodrom El Alto , zračna luka La Paza, nalazi na 4008 metara nadmorske visine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:07