ZABRANJENO BITI PROTIV

‘Evo me gola strašim zaštitare i bez maske kršim mjere‘: Deportirali je iz Australije jer se sprdala s lockdownom

Komentatorica krajnje desnih stavova ismijavala je i kršila australske propise o karanteni pa su je poslali natrag kući
Katie Hopkins
 Drp, Pacificcoastnews/Pacific Coast News/Profimedia

Australska vlada oduzela je vizu Katie Hopkins i deportirala ovu britansku konzervativnu kolumnisticu nakon što se pohvalila kršenjem ekstremnih mjera karantene po dolasku u zemlju, piše Guardian.

Oduzimanje vize je u ponedjeljak potvrdila australska ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews, a potez je uslijedio nakon odluke producentske tvrtke Endemol Shine Australia da Hopkins otkaže ugovor o pojavljivanju u emisiji Big Brother VIP TV kuće Seven Network. Hopkins je potom deportirana iz zemlje avionskim letom u ponedjeljak poslijepodne.

Policija Novog Južnog Walesa priopćila je da je Hopkins kažnjena i s 1000 dolara zbog nenošenja maske. Dodali su i da su pomogli imigracijskim vlastima da Hopkins u ponedjeljak poslijepodne deportiraju natrag u Veliku Britaniju.

Hopkins (46) je u subotu ujutro na društvenim mrežama emitirala video zapis iz hotelske sobe u Sydneyju, opisujući zatvaranje zbog covida-19 kao 'najveću podvalu u ljudskoj povijesti' i posprdnim tonom izlažući svoj "detaljan plan" za kršenje karantenskih pravila. U videozapisu na Instagramu, koji više nije dostupan za gledanje, rekla je da je pokušavala 'prestrašiti' zaštitare tako što je gola i bez maske otvarala vrata svoje hotelske sobe.

Ministrica Andrews je ponašanje Katie Hopkins opisala kao sramotno.

- To je pljuska za sve one Australce koji su trenutno u lockdownu. Činjenica da se hvalila kršenjem karantene je zastrašujuća, rekla je za australski ABC News.

image
Katie Hopkins deportiraju iz Australije
Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Andrews je potvrdila da su australske vlasti kolumnistici otkazale vizu, dodavši da su djelovali vrlo brzo kako bi to učinili.

- Deportirat ćemo je iz zemlje čim to uspijemo dogovoriti. Nadam se da će se to dogoditi u najskorije vrijeme, rekla je ministrica. Samo nekoliko sati kasnije njezine riječi su i provedene u djelo.

Andrews je nastojala odbaciti krivnju za ulazak Hopkins u Australiju, objašnjavajući da, iako je izdavanje viza federalna odgovornost, "ona u zemlju zapravo došla uz potporu vlade savezne države".

Ministrica je rekla da vlade država od savezne vlade redovito traže da prima ljude bez karantena u hotelima, jer "ima ekonomske koristi" od pojedinaca koji dolaze u Australiju. - Dakle, ona je ovdje došla na temelju potencijalne koristi za gospodarstvo, izjavila je ministrica.

Vršitelj dužnosti glasnogovornika Laburističke stranke za unutarnje poslove, Andrew Giles, odbacio je takvo objašnjenje rekavši da je savezna vlada ta koja je Hopkinsovoj omogućila putovanje.

Ministar zdravstva iz Novog Južnog Walesa Brad Hazzard rekao je da se proizvodnim tvrtkama može odobriti dovođenje stranaca ako se to može učiniti sigurno, ako se time ne ometa povratak Australaca i ako to znači "veliku korist za naše gospodarstvo i radna mjesta".

image
Katie Hopkins deportiraju iz Australije
Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

- Bio sam šokiran kad sam vidio tu ženu za koju nikad prije nisam čuo i za koju se nadam da je nikada više neću vidjeti. Ta njezina ideja da se mjere koje poduzimamo kako bismo zaštitili svoju zajednicu mogu odbaciti s takvim nezrelim i imbecilnim ponašanjem, jednostavno je zapanjujuća, rekao je Hazzard.

- Pomisliti da je ovakvim ponašanjem mogla poslati naše timove u karantenu, naše osoblje... Pomisliti da smatra prihvatljivim izlagati ih riziku, potpuno je odvratno i nadam se da je na prvom avionu za nazad, kaže ministar.

Policija je izvijestila da su u petak oko 20:45 sati obaviješteni o 'navodnom kršenju' pravila karantene u hotelu Sussex Street.

- Nakon upita, 46-godišnjakinji je u nedjelju izdana obavijest o kazni u iznosu od 1000 dolara zbog nenanošenja pokrivala za lice, navodi se.

Australski imigracijski zakoni sadrže široka diskrecijska ovlaštenja za odbijanje ulaska ljudima koje vlada smatra - lošima. Primjerice, ti su zakoni korišteni za zabranu ulaska u zemlju teoretičara zavjere Davida Ickea i američke zviždačice Chelsea Manning.

Tijekom pandemije Australija je uvela stroga pravila o tome koliko ljudi smije biti u hotelskoj karanteni. Od srpnja je dozvoljeno samo 3070 dolazaka svaki tjedan, unatoč tome što je više od 30.000 Australaca zapelo u inozemstvu i traže povratak kući.

image
Katie Hopkins deportiraju iz Australije
Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Na pitanje je li savezna vlada Hopkins dala vizu jer ju smatra osobom dobrog karaktera, Andrews je odgovorio da "ona očito nije netko koga želimo zadržati u ovoj zemlji sekundu duže nego što moramo".

Prošle godine Hopkins je trajno suspendiran Twitter račun s 1,1 milijun pratitelja zbog kršenja politike te platforme o "širenju mržnje". Hopkins, koju je bivši američki predsjednik Donald Trump opetovano retweetao, uklonjen je kako bi "Twitter bio siguran", navodi se na toj platformi.

Prethodno je migrante uspoređivala sa žoharima i tvrdila da je fotografija mrtvog sirijskog dječaka koji leži na plaži i koja je potaknula val suosjećanja u cijeloj Europi - lažna, kao i da osobe s demencijom ne bi trebale zauzimati bolničke krevete. Ništa od toga australskim vlastima nije smetalo sve dok nije progovorila o beskrajnim ekstremno rigidnim lockdownima koje ondje svako malo uvode i nemaju to namjeru prestati.

U subotu su Giles i laburistički zastupnik Josh Burns napali vladu premijera Scotta Morrisona jer je Hopkins dopustio ulazak u Australiju.

- To se nikada nije trebalo dogoditi, a sada njezino ponašanje ljude dovodi u opasnost, rekao je Giles ne navodeći kako bi to itko mogao biti ugrožen njezinim ponašanjem.

Burns je rekao da je Hopkins islam nazvala odvratnim, migrante žoharima i pozvala na "konačno rješenje".

- Kako je ona dobila vizu i mjesto u karanteni prije svih onih Australaca koji čekaju na povratak?, upitao se.

Senator Zelenih, Mehreen Faruqi, opisao je prijem Hopkins u Australiju kao novo dno, dok su tisuće obitelji i dalje odvojene od svojih najmilijih u inozemstvu.

Producentska kompanija koja snima Big Brother VIP, Endemol Shine Australia i Channel Seven požurili su odgovoriti na nastalu krizu, koja je čak prijetila da zasjeni emitiranje otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju koje počinju u petak.

- Kanal Seven i Endemol Shine Australia potvrđuju da Katie Hopkins nije dio Big Brothera VIP-a, priopćila je mreža.

- Seven i Endemol Shine najoštrije osuđuju njene neodgovorne i nepromišljene komentare u hotelskoj karanteni, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:34