BORBA PROTIV PANDEMIJE

Europsko vijeće: ‘Cijepljenje svih i primanje dodatne doze ključno je i hitno potrebno!‘

Šefovi zemalja članica ističu da je ključno prevladati sumnjičavost prema cijepljenju i boriti se protiv dezinformacija

Charles Michel, Emmanuel Macron i Xavier Bettel

 Olivier Hoslet/AFP

Čelnici država članica Europske unije istaknuli su u četvrtak važnost cijepljenja u borbi protiv pandemije covida-19, uključujući i dodatnom booster dozom s obzirom na zabrinjavajuću varijantu virusa omikron.

“Cijepljenje svih i primanje dodatne doze ključno je i hitno potrebno”, kaže se u zaključcima Europskog vijeća o epidemiološkoj situaciji. Čelnici EU-a su na sastanku na vrhu u Bruxellesu razgovarali o pogoršanju epidemiološke situacije zbog nove varijante virusa omikron.

Šefovi država ili vlada zemalja članica ističu da je ključno prevladati sumnjičavost prema cijepljenju i boriti se protiv dezinformacija o cjepivima.

U pogledu uvođenja restrikcija na kretanje, Europsko vijeće poziva na koordinirane napore kako bi se na postojeću situaciju odgovorilo na temelju dostupnih znanstvenih dokaza te da se ograničenja za putovanje donose na temelju objektivnih kriterija i da ne potkopavaju jedinstveno tržište i nerazmjerno remete slobodu kretanja unutar Unije.

Premijer Plenković je rekao novinarima u pauzi zasjedanja da su covid potvrde omogućile prošlo ljeto slobodu kretanja, što je Hrvatskoj pomoglo da ima iznimno uspješnu turističku sezonu s preko 90 posto brojeva u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Dio zemalja već je uveo jednostrana ograničenja, odstupajući od preporuka za koordiniranim djelovanjem. Tako je Italija, ne obavijestivši prethodno Europsku komisiju, uvela obvezu testiranja za cijepljene osobe kao uvjet za ulazak u zemlju i državljanima EU-a. Slično su napravili Portugal i Irska koji su uveli obvezu testiranja za putnike iz EU-a kao odgovor na pojavu varijante omikron.

Čelnici EU-a pozvali su da se što prije usvoje ažurirane preporuke za putovanja unutar EU-a, koja je potkraj studenoga objavila Komisija. Komisija je u tim preporukama predložila “pristup temeljen na osobi”, što znači da osoba koja ima važeću digitalnu covid potvrdu u načelu ne bi trebala biti podvrgnuta dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantena, bez obzira na mjesto polaska u EU.

Od osoba bez EU digitalne covid potvrde moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili nakon dolaska.

Komisija je također predložila da digitalne covid potvrde vrijede devet mjeseci od primanja zadnje doze cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:22