NOVO PRAVILO NA SNAZI U EU

Europski sud pravde: Radnici koji se razbole na godišnjem mogu ići na bolovanje, a odmor iskoristiti kasnije

Radnici koji se razbole tijekom godišnjeg odmora imaju pravo otvoriti bolovanje, a plaćeni odmor iskoristiti kasnije, odlučio je Europski sud pravde

Radnici koji se razbole tijekom godišnjeg odmora imaju pravo otvoriti bolovanje, a plaćeni odmor iskoristiti kasnije, odlučio je Europski sud pravde (ECJ).

Sud u Luxembourgu odlučio je da Direktiva o radnom vremenu radnicima daje pravo na najmanje četiri tjedna plaćenog odmora godišnje, “čak i kada se taj odmor podudara s periodima bolovanja”.

Pravo na žalbu

Prema ranijoj odluci ECJ-a, radnici koji se razbole prije godišnjeg odmora već imaju pravo godišnji odmor pomaknuti za kasnije, no ova odluka znači da je to moguće i ako se bolest pojavi kada je godišnji odmor već počeo. Sud, naime, smatra da “radnik ima pravo uzeti plaćeni godišnji odmor, koji se podudara s periodom bolovanja, u nekom kasnijem trenutku, bez obzira na trenutak u kojem se pojavila nesposobnost za rad”.

Odluka je obvezujuća u svim članicama EU te na snagu stupa odmah, bez obzira na vrstu i veličinu tvrtke, a radnici koji smatraju da su poslodavci prekršili to pravo mogu se žaliti nacionalnim sudovima. Hrvatska, čini se, neće se morati usklađivati s odlukom suda, budući da Zakon o radu već navodi da se “razdoblje privremene nesposobnosti za rad, koje je utvrdio ovlašteni liječnik, ne uračunava u trajanje godišnjeg odmora”.

Španjolci pokrenuli

Mišljenje ECJ-a tražio je španjolski vrhovni sud, kojemu su se obratili sindikati zaposlenih u jednom lancu robnih kuća. Španjolski zakon, naime, radnicima ne daje pravo da pomaknu godišnji odmor ako se razbole. “Pravo na plaćeni godišnji odmor iznimno je važan princip socijalnih zakona EU. Svrha prava na plaćeni godišnji odmor je omogućiti radniku da se odmori i da uživa u periodu opuštanja i slobodnog vremena”, piše u priopćenju suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:30