KONZERVATIVCI PROTIV

Europski parlament većinom glasova EU proglasio ‘prostorom slobode‘ za LGBTIQ osobe

Parlament je u rezoluciji naglasio da je bilo kakva vrsta diskriminacije protivna temeljnim europskim vrijednostima
Prizor ispred Parlamenta
 John Thys/AFP

Europski parlament je velikom većinom glasova u četvrtak usvojio rezoluciju o proglašenju Europske unije prostorom slobode za LGBTIQ osobe.

Prijedlog rezolucije o proglašenju Europske unije prostorom slobode za LGBTIQ osobe, usvojen je s 492 od ukupno 679 glasova zastupnika. Protiv je glasao 141 zastupnik, a suzdržano je bilo njih 46.

Usvajanje ove rezolucije svojevrstan je epilog nizu događaja koji su pokrenuti prije dvije godine kada je jedna pokrajina u Poljskoj proglasila svoj prostor “slobodnim od LGBTIQ ideologije” (LGBTIQ-free zone), nakon čega su isto napravili još deseci drugih pokrajina, općina i regija u toj zemlji.

Europski parlament oštro je osudio te poteze, kao i sve druge vrste diskriminacije i napada na LGBTIQ osobe, u Poljskoj i ostalim zemljama članicama, te je pokrenuo proces proglašenja čitavog prostora Europske unije zonom slobode za LGBTIQ osobe (LGBTIQ Freedom Zone).

Parlament je u rezoluciji naglasio da je bilo kakva vrsta diskriminacije protivna temeljnim europskim vrijednostima.

U raspravi o prijedlogu rezolucije, održanoj je u srijedu na plenarnoj sjednici EP-a, većina je zastupnika u svom govoru, u svoje ime i u ime svog kluba, podržala usvajanje rezolucije, no neki od zastupnika tome su se žestoko protivili.

Poljski eurozastupnik Ryszard Legutko, predstavnik konzervativaca, usprotivio se usvajanju ove rezolucije. “Ne smijemo postati robovi ove indoktrinacije, to je zastrašivanje”, rekao je.

Legutkov zemljak, Andrzej Halicki, iz kluba pučana, njegov je istup ocijenio kao sramotan. “Sramotno je što tako visoki dužnosnik koristi jezik mržnje. Želim poručiti da nije cijela Poljska takva, Poljska je također zemlja tolerancije”, uzvratio je Halicki.

I Lukasz Kohut, poljski europarlamentarac, socijaldemokrat, osudio je istupe i poteze svojih zemljaka. “Poljska sad već postaje smiješna, pa mi smo u 21. stoljeću, a imamo zone koje ne poštuju ljudska prava”, rekao je.

Nicolaus Fest, njemački zastupnik bloka Idenitet i demokracija iz desničarske Alternative za Njemačku (AfD), ustvrdio je pak da “LGBTIQ osobama ne prijete građani EU-a nego muslimani" imigranti.

Malin Björk, iz kluba Ljevice, odgovorila mu je kako “rasistima i mrziteljima želi poručiti: nikada nećete moći koristiti prava LGBTIQ ljudi protiv drugih grupa ili manjina”.

Unatoč protivljenju nekolicine, velika većina zastupnika složila se da u EU ne smije postojati homofobija te da su prava LGBTIQ osoba ljudska prava i da oko tega ne smije biti nikakve dvojbe.

Iznesen je podatak da je u nedavnom istraživanju čak 43 posto LGBTIQ osoba izjavilo da je bilo predmetom diskriminacije, a jedna od 10 osoba bila je i fizički napadnuta.

“Te se brojke šire po Europi, stoga se EU mora boriti za prava LGBTIQ osoba”, naglasila je Eugenia Rodriguez Palop, predstavnica bloka "Ljevice".

Roberta Metsola iz Europske pučke stranke rekla je da je “važno svim LGBTIQ osobama poručiti da nisu sami”.

Naglašeno je da je pred EU još dug put u postizanju jednakosti, no da je donošenje rezolucije pokazatelj da se ide u pravom smjeru.

“Pratit ćemo situaciju kako bismo bili posve sigurni da se načela nediskriminacije poštuju u svim zemljama”, zaključila je povjerenica Europske komisije za jednakost, Helena Dalli, u raspravi sa zastupnicima.

I većina hrvatskih europarlamentaraca glasala je za usvajanje rezolucije o proglašenju EU prostorom slobode za LGBTIQ osobe. Za rezoluciju su glasovali svi HDZ-ovi eurozastupnici, Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i svi SDP-ovi, Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić i Tonino Picula.

Suzdržani su bili Mislav Kolakušić (nezavisni) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), a protiv rezolucije glasala je Ruža Tomašić (Hrvatska konzervativna stranka), kao i gotovo svi zastupnici njene grupe Europskih konzervativaca i reformista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:57