NUŽAN PREDUVJET

Europski parlament: ‘Normalizacija odnosa nužna je za europski put Kosova i Srbije‘

EU pozdravlja što je Kosovo snažno osudilo rusku invaziju na Ukrajinu i uvelo sankcije Moskvi

Ilustracija

 Vano Shlamov/Afp

Bez normalizacije odnosa Prištine i Beograda, Kosovo neće napredovati prema članstvu u Europskoj uniji, a preostalih pet članica EU-a trebale bi priznati Kosovo "bez odgode", navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u srijedu.

U rezoluciji, usvojenoj u srijedu s 469 glasova za, 96 protiv i 72 suzdržanih, naglašava se da je "napredak u normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom na temelju uzajamnog priznavanja" ključan za europski put Prištine i Beograda.

"Bez sveobuhvatnog pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, nijedna država neće se moći približiti EU-u", istaknula je u utorak njemačka eurozastupnica zelenih Viola von Cramon-Taubadel predstavljajući izvješće o Kosovu za 2021. godinu.

Od Prištine i Beograda "očekuje se hitan napredak prema potpunoj normalizaciji njihovih odnosa", rekao je na plenarnoj sjednici povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić.

EU pozdravlja što je Kosovo snažno osudilo rusku invaziju na Ukrajinu i uvelo sankcije Moskvi.

"Kosovo se jasno odredilo i potvrdilo svoju predanost europskim vrijednostima", istaknuo je Lenarčić, ali će vjerojatno još neko vrijeme ostati samo potencijalni kandidat za članstvo u Uniji.

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je da će Priština zatražiti status kandidata u Uniji do kraja godine, no Europski parlament u usvojenoj rezoluciji poziva Kosovo da usmjeri svoje napore na poboljšanje odnosa sa Srbijom te "da ne stvaraju još jedan izvor razočaranja za svoje građane preranim podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU-u".

Kosovo ne priznaju ni sve članice EU-a - Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka. U novoj rezoluciji ponovno se ističe da je neovisnost Kosova "neopoziva" i da bi preostale članice EU-a trebale priznati Kosovo "bez odgode".

Kosovo predugo čeka ukidanje viznog režima

Von Cramon-Taubadel upozorila je da Kosovo predugo u čekaonici za bezvizni režim, iako su "već odavno ispunjeni kriteriji".

Komisija je još 2018. godine potvrdila da je Priština ispunila sve uvjete za viznu liberalizaciju, ali se čeka pozitivna odluka Vijeća.

Francuska je još uvijek skeptična prema ukidanju viznog režima, a dio njezinih eurozastupnika s desnog krila protivi se i ulasku te zemlje u EU.

"Izgleda da želite otvoriti vrata Europe trgovini droge, ljudima, oružju, islamistima. Podsjećam da je Kosovo poslalo najviše džihadista u Siriju i Irak", rekao je kolegama u utorak francuski eurozastupnik Jean-Lin Lacapelle iz kluba Identitet i demokracija.

Kosovo je jedina zemlja zapadnog Balkana na koju se ne primjenjuje liberalizacija viznog režima, a u izvješću se upozorava da to "otežava provedbu programa EU-a, izravno utječe na građane Kosova te istodobno potiče kriminalne mreže".

Istovremeno se nastavlja ugrožavati "ugled i vjerodostojnost EU-a kao pouzdanog partnera i ozbiljnog geopolitičkog aktera", dodaje se.

U rezoluciji se također ističe da Kosovo mora nastaviti provoditi reforme, uključujući reformu energetskog tržišta i da vlada treba ubrzati rad na energetskoj strategiji za razdoblje od 2022. do 2030.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:57