SLOBODNI ZIDARI

Europski masoni se okupljaju u Beogradu: Srpska loža pobratimit će se s ložama iz Bugarske, Rumunjske i Španjolske

'Odabirom Srbije ukazana nam je velika čast, naročito ako se ima u vidu da je naša loža, zajedno s još dvije francuske, osnovala Europsku ložu'
 Blic

BEOGRAD - Prvi put nakon 82 godine Beograd će ugostiti europske masone. Oko 250 slobodnih zidara iz 20 zemalja Europe u petak i subotu naći će se u Beogradu na konferenciji Ujedinjenih velikih loža Europe, najavljuje Blic . Ovogodišnja konferencija se u Srbiji održava povodom stogodišnjice osnivanja Velike lože Kraljevine Srbije i Visokog savjeta Srbije.

Dragoslav Pavlović, veliki meštar Velike nacionalne lože Srbije (VNLS) koja je organizator skupa, najavio je da će se tako u Beogradu naći istaknuti moćnici koji su u našim krajevima gotovo anonimni, no kod kuće su među najvažnijim političarima, bankarima i poduzetnicima.

Većina ih još nije posjetila Srbiju, istaknuo je Pavlović, inače vlasnik jedne tvrtke u Nišu. Kao posebno važno ističe dolazak velikih meštara loža iz Bugarske, Rumunjske i Španjolske, jer će se s njima pobratimiti.

- To znači da ćemo s njima potpisati povelje o bratimljenju kojima ćemo ostvariti bliskiju suradnju u, na primjer, nekim humanitarnim akcijama, objašnjava Pavlović.

- Odabirom Srbije za ovu konferenciju nam je ukazana velika čast, naročito ako se ima u vidu da je naša loža, zajedno s još dvije francuske, osnovala Europsku ložu. Ranije su se te konferencije održavale uglavnom u Parizu, ali smo prije nekoliko godina odlučili da će se svake godine lokacija skupa mijenjati, kaže Pavlović.

Radnom dijelu skupa u petak nazočit će između 30 i 50 slobodnih zidara, dok će na subotnjoj proslavi biti oko 200 dodatnih uzvanika. Osim navedenih zemalja, sudjelovat će i lože iz Francuske, Italije, Rusije, Mađarske, Španjolske, Češke, Moldavije i Libanona.

Ova godina je i izborna za Veliku nacionalnu ložu Srbije. Dragoslav Pavlović već je tri godine na čelu lože, točno koliko traje mandat, a dužnost će svom nasljedniku predati na godišnjoj skupštini 16. lipnja.

- Imamo samo jednog kandidata za novog velikog meštra. Ne mogu vam reći njegovo ime, ali u svakom slučaju to nisam ja. Iako ista osoba može dvaput biti birana za velikog meštra, ja se nisam ponovo kandidirao, izjavio je Pavlović za Blic .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:16