KRIMINALNE MREŽE

Europske luke u totalnoj su kontroli narkobandi! Našli su ubojit novi način krijumčarenja

Oko 90 milijuna kontejnera stigne u morske luke EU svake godine, ali samo ih manji broj bude fizički pregledan

Ilustrativna fotografija, luka u Antwerpenu

 /Profimedia

Krijumčarske bande infiltrirale su se u glavne luke u Europi i podmićuju lučke zaposlenike kako bi se neometano bavile svojim aktivnostima, izvijestio je Europol.

Među glavnim metama su tri najveće europske luke, u Antwerpenu, Rotterdamu i Hamburgu, prema analizi koju je objavio Europol sa sjedištem u Den Haagu, a omiljeni su im kontejnerski brodovi.

Bande podmićuju lučke radnike i službenike kompanija koje operiraju po lukama, krijumčare suučesnike i, sve češće, probijaju digitalne sigurnosne kodove na kontejnerima. Prema navodima Europola, međunarodne bande većinom koriste kontejnerski promet za krijumčarenje kokaina u EU, prenijela je dpa. Drogu skrivaju među legalnom robom kao što su autodijelovi ili banane. Glavne ulazne luke su Antwerpen i Rotterdam. Samo u prošloj godini tamo su carinici zaplijenili rekordnih oko 200 tona kokaina. Istražitelji smatraju da je riječ o samo djeliću stvarno prokrijumčarene droge.

Oko 90 milijuna kontejnera stigne u morske luke EU svake godine, ali samo ih manji broj bude fizički pregledan.

Zbog toga je vrlo teško otkriti krijumčarenu robu. Kriminalne mreže oslanjaju se prije svega na korupciju zaposlenih u lukama, no to je za njih također i rizično, pa se oslanjaju na nove metode. Sve više kopiraju sigurnosni kod brodskog kontejnera, koji zatim koriste za krijumčarenje svoje robe, najčešće bez znanja pravog vlasnika kontejnera. Čim se prijevoz plati, brodarska tvrtka dobije jedinstveni PIN ili QR kod za kontejner, koji služi da ga se može preuzeti na odredištu. Kriminalci najčešće korupcijom nabave taj kod i druge identifikacijske podatke.

Robu zatim preuzima vozač prijevozničke tvrtke koja radi za kriminalce. Izvan luke droga se zatim uklanja, a preostala legalna roba isporučuje se pravim vlasnicima ili se ostavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:53