‘DVIJE TUŽNE GODINE‘

Europska unija usvojila novi ogromni paket sankcija protiv Rusije, udara na Putinovu bolnu točku

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata

Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski

 Sergei Supinsky/Afp

Uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu, Vijeće EU-a u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki.

“Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Europska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere protiv ruskog vojnog i obrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece”, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Istaknuo je da Europska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da “uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoobranu i da obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet."

U 13. paketu na popis sankcioniranih dodano je još 106 pojedinaca i 88 pravnih osoba odgovornih za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na novom popisu uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora, uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije, kao i članovi pravosudnih tijela, lokalni poliitičari i ljudi odgovorni za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji izravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks u njegovom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Bit će podvrgnuti strožim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom, kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Na popisu su četiri tvrtke iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje neizravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske tvrtke uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU-a zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:10