REAKCIJA NA ZLOČINE

Europska unija udarila Rusiju petim paketom sankcija: Nema više ruskog ugljena, drva i votke

Dužnosnici EU-a rekli su da bi potpuna zabrana uvoza fosilnih goriva mogla uslijediti ukoliko Rusija nastavi svoj rat protiv Ukrajine

Ursula von der Leyen 

 Frederick Florin/AFP

Kako javlja agencija dpa, 27 država članica Europske unije donijelo je peti krug sankcija usmjerenih protiv Rusije, koje uključuju i zabranu uvoza ugljena, drva i votke.

Postupno ukidanje uvoza ruskog ugljena u EU temeljna je mjera u petom paketu sankcija protiv Rusije, koji je Europska komisija predložila ovog tjedna, kao reakciju na ubojstva civila u ukrajinskom gradu Buča, prenosi Reuters.

To će biti prva zabrana EU-a na bilo kakav uvoz energije iz Rusije od početka, kako to Kremlj naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini 24. veljače. Nafta i plin, koji predstavljaju daleko veći dio uvoza iz Rusije, još su izuzeti od sankcija.

Europska komisija predložila je ove mjere u utorak. Najviši dužnosnici EU-a rekli su da bi potpuna zabrana uvoza fosilnih goriva mogla uslijediti ukoliko Rusija nastavi svoj rat protiv Ukrajine.

Embargo će stupiti na snagu početkom kolovoza, 120 dana nakon objave novog paketa sankcija u službenom listu EU-a u petak.

Inače, EU uvozi 45 posto svojih potreba za ugljenom iz Rusije u vrijednosti od 4 milijarde eura na godinu.

Popis ruskih proizvoda koje se neće smjeti uvoziti u EU proširen je i na neke "sirovine i kritične materijale" u vrijednosti od 5,5 milijardi eura na godinu.

Uz to, ruski i bjeloruski cestovni prijevoznici neće smjeti raditi u EU-u, objavilo je francusko predsjedništvo u nizu tvitova.

Crni popis EU-u proširen je također za još više od 200 pojedinaca, među kojima su dvije kćeri Vladimira Putina i ruski oligarsi, po dokumentu koji je AFP dobio na uvid.

Rusija će doživjeti "dug pad u gospodarsku, financijsku i tehnološku izolaciju", ustvrdila je na Twitteru predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:21