NACRT DEKLARACIJE

Europska unija će inzistirati na integraciji migranata i uvidu u aplikacije za razmjenu poruka

Želimo osnažiti europske muslimane kao naše partnere u borbi protiv islamističkog ekstremizma, jer i oni su žrtve, stoji u dokumentu
 Ilustracija/Rey T. Byhre/Alamy/Alamy/Profimedia

Migranti bi trebali učiti jezike članica EU-a koje su ih primile i "integrirati" svoju djecu, dok bi aplikacije za razmjenu poruka koje za zaštitu koriste enkripciju, poput WhatsApp-a, trebale omogućiti vlastima pristup u cilju borbe protiv terorizma, poručit će ministri EU-a ovaj tjedan, prenose europski mediji. To su glavni elementi nacrta deklaracije koju će u petak usvojiti ministri unutarnjih poslova EU-a, prenosi u utorak EUobserver.

U tekstu na osam stranica, koji su Financial Times i Guardian dobili na uvid, navodi se da nedavni napadi u Francuskoj i Austriji ilustriraju "razmjere prijetnje od islamističkog terorizma” u Europi.

- Uspješna integracija imigranata s osjećajem pripadnosti i jednakosti od središnje je važnosti za socijalnu koheziju naših modernih pluralističkih i otvorenih društava - ističe se u dokumentu.

- Integracija je dvosmjerna ulica: pružanje potpore, ali i očekivanje da se zauzvrat da više... To znači da se od migranata očekuje da poduzmu aktivan napor da se integriraju - dodaje se.

Konkretno, to znači "učenje jezika zemlje primateljice, zarađivanje za život za sebe i svoju obitelj te podržavanje integracije vlastite djece”.

- Želimo osnažiti europske muslimane kao naše partnere u borbi protiv islamističkog ekstremizma, jer i oni su žrtve - kaže se u dokumentu.

- Želimo ih podržati u njihovim nastojanjima da organiziraju svoju religiju neovisno o stranom miješanju - dodaje se.

Iznosi se i akcijski plan za EU vlasti u cilju "promicanja zajedničkih vrijednosti i europskog načina života”. To uključuje "razvoj zajedničkog jezika na europskoj razini, koji razlikuje islam od islamizma u smislu religijski motiviranog ekstremizma”.

Predviđaju se i sankcije, ističući da bi vlade država članica trebale moći poduzeti mjere protiv onih koji uporno odbijaju integrirati se. Trebale bi također moći poduzeti sustavne mjere u cilju sprječavanja radikalizacije, uklanjanjem takvog sadržaja s interneta. Također bi trebale smanjiti javno financiranje organizacijama koje podržavaju sadržaj koji se protivi integraciji, kao i razmotriti pitanje šifriranja podataka kako bi nadležne vlasti mogle iskoristiti prikupljene digitalne dokaze.

Deklaracija se bavi osjetljivim pitanjima, osobito povezujući muslimanske migrante s terorističkom prijetnjom, na što krajnje desni političari u EU upozoravaju već godinama.

Fraza "europski stil života” povezuje se s istim problemom, otkako je Europska komisija odredila da povjerenik za migracije Margaritis Schinas bude zadužen za "promicanje europskog načina života”.

Šifrirane aplikacije

Istodobno, države članice iznijele su više pojedinosti o svojem pristupu prema aplikacijama za razmjenu poruka koje su zaštićene enkripcijama, kao što su WhatsApp, Telegram i Signal, u posebnom "nacrtu rezolucije” na pet stranica, koju je dobio na uvid austrijski radio FM4, a koja bi trebala biti usvojena 25. studenoga.

U rezoluciji se navodi da bi za provedbu zakona tehnološke tvrtke koje stoje iza tih aplikacija trebale omogućiti vlastima način da zaobiđu njihove enkripcije, odnosno kodove koji onemogućuju uvid u komunikaciju.

- Nadležne vlasti moraju moći pristupiti podacima na zakonit i ciljan način - navodi se u nacrtu rezolucije.

- Potencijalna tehnička rješenja morat će omogućiti vlastima da iskoriste svoje istražne ovlasti - dodaje je.

- Provedba zakona sve više ovisi o pristupu elektroničkim dokazima radi učinkovite borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, spolnog zlostavljanja djece... Kao i raznih oblika kibernetičkog kriminala - navodi se.

- Za nadležne vlasti, pristup elektroničkim dokazima nije samo ključan za uspješne istrage i prema tome privođenje kriminalaca pravdi, nego i za zaštitu žrtvi i sigurnost - nastavlja se.

U dokumentu se naglašava potreba uravnoteženja tih interesa s temeljnim prvima građana te poštivanja načela legalnosti, transparentnosti, nužnosti i proporcionalnosti.

Kritike

No neki lijevi zastupnici i zastupnici Europskog parlamenta nisu zadovoljni tim prijedlozima.

- Svatko tko pronađe stražnja vrata u moju kuću, može ući. Jednako vrijedi za stražnja vrata u softver... Predložena EU regulativa napad je na integritet digitalne infrastrukture i prema tome jako opasna - izjavila je za AP njemačka zastupnica Anke Domscheit-Berg.

To bi "otvorilo stražnja vrata hakerima, stranim špijunima”, dodao je njemački eurozastupnik Patrick Breyer.

Tekst o integraciji migranata pripremili su Francuska, Austrija i njemačko predsjedništvo EU-a.

Tekst o aplikacijama s enkripcijom pripremila je sama Njemačka, koja ima neke od najstrožih zakona u Europi za zaštitu privatnih podataka i općenito ne podržava miješanje vlade u privatni život, što je nasljeđe bivšeg komunističkog režima u Istočnoj Njemačkoj.

Europske deklaracije i rezolucije nisu pravno obvezujuće, ali pokazuju smjer za buduće zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:52