TUŽNA ZIMA

Europska strategija za Božić - ako ćemo se ugledati na neke veće zemlje, onda ipak ima nade!

Epidemija koronavirusa ne jenjava, a u tim uvjetima Europa dočekuje svoj prvi Božić koji će na mnogim područjima izgledati drugačije
Ilustracija
 Tolga Akmen/AFP

Godina na izmaku bila je sve samo ne vesela, no bliži nam se razdoblje zajedništva, sreće i veselja, odnosno božićni blagdani. Kako piše CNN, europske vlade bore se kako bi izbjegle zatvaranje (lockdown) tijekom tog, mnogima najvažnijeg praznika u godini.

Ističe se kako su neki drugi vjerski praznici, uključujući kršćanske, bili značajno "utišani" proteklih mjeseci.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u utorak je objavila da će privremeno popustiti restriktivne mjere zbog koronavirusa i to na pet dana, od 23. do 27. prosinca. U sklopu tog plana dopustit će se proslava Božića maksimalno članovima tri kućanstva istovremeno. To je značajno s obzirom da će se, radi strogih mjera koje su u Engleskoj na snazi, neki konačno moći vidjeti i družiti nakon više mjeseci.

Engleska je, naime, pod potpunim lockdownom, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo više od milijun i pol slučajeva zaraze.

- Božić će ove godine biti malo drugačiji. Mnogi od nas čeznu za time da provedu vrijeme sa svojim obitejima i prijateljima. Ipak, ne možemo prestati biti oprezni. Virus ne zna da dolazi Božić - rekao je premijer Boris Johnson.

Dan ranije Johnson je rekao kako praznično razdoblje jest vrijeme veselja, ali veselje mora biti krajnje oprezno, naročito kada su starije osobe u pitanju. Čini se kako će se stroge jesenske mjere tijekom božićnih blagdana opustiti diljem Europe. U Francuskoj, gdje je drugi lockdown uveden tijekom listopada, zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju životno nužne namirnice. Ipak, Francuska je odlučila dozvoliti prodaju božićnih jelki.

Zahvaljujući usporavanju zaraze Francuska bi svoje mjere mogla početi ublažavati već ovog vikenda. Predsjednik Emmanuel Macron najavio je to u utorak, rekavši kako bi se mjere od 15. prosinca dodatno ublažavale ako dnevni broj zaraženih bude ispod pet tisuća, a broj onih na intenzivnoj njezi između dvije i tri tisuće.

- U tom ćemo slučaju moći putovati zemljom bez ograničenja kako bi proslavili blagdane sa svojim obiteljima - kazao je.

Italija je također pod strogim mjerama, no tamošnji premijer Giuseppe Conte pozvao je sve da se maksimalno pridržavaju jesenskih restrikcija kako bi mogli imati Božić. Ipak, još nije sigurno da će se u toj tradicionalnoj kršćanskoj zemlji Božić moći barem donekle normalno proslaviti. Sandra Zampa, zamjenica talijanskog ministra zdravstva, izjavila je prije desetak dana kako vlada žei izbjeći veća okupljanja. Dozvolit će se, eventualno, okupljanja obitelji i rodbine.

- Više od toga ne možemo dozvoliti - rekla je u razgovoru za lokalnu TV postaju.

Ublažavanje mjera priprema i Irska, no i oni će okupljanja ograničiti na članove maksimalno tri kućanstva istovremeno. U Njemačkoj kancelarka Angela Merkel pozvala je ljude da poštuju jesenske mjere kako bi se za Božić mogli okupljati.

- Sada je svaki dan bitan kako bismo osigurali da se virus ne proširi nekontrolirano. O našem ponašanju ovisit će kako će izgledati Božić, ali i cijela zima - kazala je Merkel. Njezin je plan odobriti božićna i novogodišnja slavlja za do deset ljudi, javlja CNN.

Primjećuje se kako su brojni vjerski blagdani ove godine proslavljeni u tišini i bez pompe, a mnogi su slavili putem interneta. Tako se proslavio Uskrs, Eid-alFitr, Eid al-Adha, Roš Hašana i brojni drugi praznici, no samo oko Božića su se vlasti odlučile angažirati.

Anjana Singh, voditeljica hinduističke grupe u Berlinu, organizirala je cjelodnevni virtualni festival koji bi trebao zamijeniti brojna druga događanja u studenom.

- Obično nam na festival dolazi od 500 do 1000 posjetitelja tijekom blagdana Diwali. U veljači smo shvatili da je virus tu i da ćemo ove godine festival morati održati preko interneta - kazala je. Dodala je kako bi se na isti način trebao održati i Božić, jer nam digitane platforme omogućuju da smo zajedno i na daljinu.

Sve više ljudi pita se zašto su božićni blagdani posebni u odnosu na druge. Muslimanima na sjev eru Engleske tako je zabranjeno okupljanje tijekom blagdana, samo nekoliko sati prije zakazanog početka molitve. Vjernici se na to ipak nisu ljutii jer smatraju kako je zatvaranje tijekom pandemije opravdano. No, tvrde kako se sve moglo bolje organizirati, a ne da se za zabranu doznaje tog dana.

No, Elizabeth Oldfield, direktorica kršćanskog think-tanka Theos rekla je za CNN kako je važnost Božića veća od ostalih blagdana jer je to vjerski, ali i sekularan događaj. Smatra kako obilježavanje ovog blagdana ima važnost za vjerski, ali i kluturni te nacionalni identitet.

Dodala je kako Božić slavi daleko najveći broj u Europi. Požalila se kako nije dobro što se praznik komercijalizira.

- To je sekularna, paganska i konzumeristička faza proslave koja mnogima donosi radost, a zatim je tu i tradicionalni kršćanski Božić.

Ipak, neke su zemlje odlučile otkazati božićna slavlja. Belgija je otkazala adventska okupljanja, kao i njemački grad Koln. Istovremeno, bečki advent je potvrđen te će se odviti u relativno normalnim okvirima, kao i onaj u Strasbourgu u Francuskoj i Baselu. Estonija je sve proslave otkazala, a proslava Božića dozvoljena je isključivo u krugu obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:51