JAČANJE OBRANE

Europska komisija predlaže zajedničku nabavu vojne opreme, izdvajanje pola milijarde eura

Države članice EU-a godinama su zanemarivale ulaganja u obranu, ali se u posljednje vrijeme mijenja taj trend.

Ursula von der Leyen

 Pau Barrena/Afp

Europska komisija predstavila je u srijedu prijedlog mjera za jačanje obrane, uključivo zajedničku nabavu vojne opreme za što bi se iz europskog proračun u sljedeće dvije godine namijenilo 500 milijuna eura.

Komisija predlaže brzo usvajanje prijedloga o zajedničkoj nabavi kako bi države članice mogle, međusobno surađujući, ukloniti najpreče potrebe u području obrane.

“Komisija je spremna angažirati 500 milijuna eura iz europskog proračuna u sljedeće dvije godine kako bi se pomoglo državama članicama da riješe hitne potrebe za ulaganjima u obranu", navodi izvršno tijelo EU-a.

Države članice EU-a godinama su zanemarivale ulaganja u obranu, ali se u posljednje vrijeme mijenja taj trend.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, države članice su najavile povećanje svojih obrambenih proračuna za dodatnih 200 milijardi eura u sljedećih nekoliko godina. Članice EU-a povećale su potrošnju na obranu za 20 posto od 1999. do 2021. godine, ali to je još uvijek daleko iz Sjedinjenih Država, koje su izdvajanja za obranu povećale za 66 posto, Rusije 292 posto i Kine 592 posto.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kaže da se novac za obranu mora trošiti koordinirano i da se mora jačati europska obrambena industrija.

“Tražimo zajedničku nabavu jer je to operativno bolje za oružane snage te je bolje za financije i industriju. To također jača našu široku mrežu inovativnih, malih i srednjih poduzeća”, rekla je Ursula von der Leyen.

Najavila je da će Komisija zajedno s državama članicama odmah uspostaviti radnu skupinu koja će koordinirati nabavu i identificirati potrebe.

Komisija je najavila da će u trećem tromjesečju ove godine predložiti uredbu o uspostavi Europskog konzorcija obrambenih sposobnosti (EDCC), unutar kojeg će države sudionice moći nabavljati vojnu opremu bez plaćanja PDV-a.

Analiza Europske obrambene agencije (EDA) pokazala je da EU ima tri nedostatka u području obrane.

Prvi je nedostatak ulaganja u obranu, drugi je rascjepkanost obrambene industrije, a treći nedostatak tiče se obrambenih sposobnosti, gdje je potrebno dopuniti zalihe vojne opreme jer je dio poslan u Ukrajinu, zamijeniti sustave iz sovjetskog doba i ojačati sustave protuzračne i proturaketne obrane...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49