BLIŽI SE DAN

Europska komisija potvrdila: Hrvatska, Bugarska i Rumunjska su spremne za ulazak u Schengen

Prošireni schengenski prostor učinit će Europu ‘sigurnijom, naprednijom i privlačnijom‘, priopćila je EK

Granični prijelaz Bregana

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska spremne su za ulazak u schengenski prostor nakon što ispune sve potrebne kriterije, priopćila je Europska komisija, piše EuroNews.

Prošireni schengenski prostor učinit će Europu ‘sigurnijom, naprednijom i privlačnijom‘, priopćila je EK u srijedu, pozivajući države članice da prihvate nove tri zemlje kandidatkinje.

Ulazak u Schengen, između ostalog, zahtijeva primjenu zajedničkih pravila, kontrolu vanjskih granica, razmjenu sigurnosnih informacija i učinkovitu policijsku suradnju.

Za prijem novih članova potrebna je jednoglasna odluka.

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska već godinama čekaju da uđu u područje u kojem se putuje bez putovnica, a koje trenutno obuhvaća 26 država, uključujući 22 zemlje EU, i gotovo 420 milijuna građana.

U slučaju Bugarske i Rumunjske, čekanje traje više od desetljeća. Komisija je potvrdila spremnost tih zemalja još 2011. i opetovano je pozvala države članice da im odobre pristup.

Podršku je izrazio i Europski parlament, koji je njihovo isključenje nazvao diskriminirajućim.

U početku su se kandidaturama Bugarske i Rumunjske protivile Francuska, Njemačka, Finska, Švedska, Nizozemska i Belgija zbog zabrinutosti povezanih s korupcijom, organiziranim kriminalom i nedovoljnim reformama pravosuđa.

Ipak, protivnici priključenja su s vremenom popustili. Ove godine podršku su dali i francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

‘Schengen je jedno od najvećih postignuća Europske unije i trebali bismo ga zaštititi i razvijati. To, usput, znači i popunjavanje preostalih praznina‘, rekao je Scholz krajem kolovoza.

Finska i Danska također su ublažile svoje stavove.

No prošlog mjeseca nizozemski je parlament usvojio rezoluciju kojom poziva vladu premijera Marka Ruttea da stavi veto na prijave Bugarske i Rumunjske dok se ne provedu daljnje istrage.

Nizozemski zakonodavci ustvrdili su da raširenost korupcije i organiziranog kriminala u Bugarskoj i Rumunjskoj predstavlja ‘rizik za sigurnost Nizozemske i cijelog schengenskog prostora‘.

U pokušaju da pridobiju preostale skeptike, Sofija i Bukurešt pozvali su Europsku komisiju i države EU da oforme grupu stručnjaka za utvrđivanje činjenica i ispitaju situaciju na terenu.

Stručnjaci su posjetili dvije zemlje u prvoj polovici listopada. Prema Komisiji, nalazi su bili ‘pretežno pozitivni‘ i dokazuju da su obje zemlje spremne pridružiti se Schengenu.

Sve su oči sada uprte u Vijeće EU-a, gdje politika ima veliki utjecaj.

Republika Češka, koja trenutačno predsjeda Vijećem i vodi rasprave, postavila je proširenje Schengena među svoje glavne prioritete.

No vremena je sve manje. Naime, sljedeća – i vjerojatno posljednja – prilika kad će Prag morati ovo pitanje dati na glasanje, bit će 9. prosinca, kada bi se trebali sastati ministri pravosuđa i unutarnjih poslova.

Samo jednoglasnom potvrdom mogu se ukinuti provjere na svim unutarnjim granicama EU-a.

Ako tri zemlje budu prihvaćene, samo dvije od 27 država članica EU-a ostale bi izvan Schengena: Irska, koja se dobrovoljno odlučila zadržati vlastitu schemu putovanja s Velikom Britanijom, i Cipar, koji je i dalje podijeljen između sjevera i juga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:05