SAMO DOBROVOLJNO

EUROPSKA KOMISIJA O APLIKACIJI ZA PRAĆENJE COVIDA-19 'Snažne mjere zaštite privatnosti preduvjet su za uvođenje tih aplikacija'

 AFP

Aplikacije za mobilne telefone koju koriste zemlje EU u borbi protiv širenja novog koronavirusa moraju poštivati pravila Unije o zaštiti osobnih podataka i mora se tražiti odobrenje ljudi za njihovo korištenje, uz isključenje lokacije, rekla je Europska komisija u četvrtak.

Preporuke Komisije su dio jedinstvenog europskog pristupa za uporabu tehnologije u borbi protiv covida-19 a objavljene su nakon što je nekoliko članica EU uvelo različite aplikacije za tu namjenu uz kritike aktivista za zaštitu osobnih podataka.

"Snažne mjere zaštite privatnosti preduvjet su za uvođenje tih aplikacija, odnosno njihove uporabljivosti", rekao je Thierry Breton povjerenik EU za unutarnje tržište.

Komisija je rekla da te aplikacije moraju odobriti zdravstvene vlasti, dobrovoljno se instalirati i izbrisati kada više neće biti potrebne.

Aplikacije bi trebale biti temeljene na anonimnim podacima i biti kompatibilne s drugima u ostalima zemljama EU.

"Podaci o lokaciji nisu nužni niti se preporučuju za praćenje kontakata jer ne služe praćenju kretanja pojedinaca ili provedbi mjera", kaže se u dokumentu Komisije uz upozorenje na sigurnosne rizike i opasnosti po zaštitu privatnosti.

Do danas je 28 zemlja u svijetu pokrenulo svoje aplikacije za praćenje kontakata tijekom širenja zaraze koronavirusom, uključujući 11 europskih, dok još 11 razvija aplikacije temeljene na GPS ili Bluetooth podacima, po analizi pravne tvrtke Linklaters.

"Aplikacije za praćenje kontakata nikako nisu čarobno rješenje. Posjedovanje instrumenata za praćenje onih s koronavirusom je važan korak no tu je i izazov njihovog općeg uvođenja kako bi bili učinkoviti", rekla je pravnica LinkIatersa Sonia Cisee.

Kako bi praćenje kontakata bilo učinkovito u to bi trebalo biti uključeno dvije trećine stanovništva neke zemlje, pokazala je studija istraživača s oxfordskog instituta.

Komisija je rekla da će javne zdravstvene vlasti do kraja mjeseca procijeniti učinkovitost takvih aplikacija, a od zemalja EU se očekuje da do kraja svibnja podijele te ocjene dok bi Komisija izvješće o tome trebala dati u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:38