NADOGRADNJA VAKCINE

Europska agencija za lijekove: ‘Nova cjepiva za omikron mogla bi povećati zaštitu kao boosteri‘

Farmaceutske tvrtke Pfizer i Moderna testiraju verzije svojih cjepiva kako bi djelovala specifično na omikron varijantu

ilustrativna fotografija

 Aline Morcillo/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Cjepiva protiv koronavirusa koja obuhvaćaju varijantu omikron mogu poboljšati zaštitu kad se koriste kao tzv. booster doza, objavili su u petak Europska agencija za lijekove (EMA) i druga globalna zdravstvena regulatorna tijela.

Nakon sastanka u četvrtak, EMA je priopćila da su se globalni regulatori složili oko ključnih načela za nadogradnju cjepiva protiv covida-19 kako bi se odgovorilo na nove varijante virusa.

Dok postojeća cjepiva protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, učinkovitost cjepiva je oslabila evoluiranjem virusa, kažu regulatorna tijela.

Bivalentna booster doza znači da je cjepivo napravljeno i za novu varijantu virusa kao i za izvornu varijantu virusa koji izaziva covid-19 te bi kao takvo moglo "povećati i proširiti" zaštitu, navodi se u priopćenju EMA-e.

EMA se referirala specifično na mRNA cjepiva. Pfizer i Moderna testiraju verzije svojih cjepiva kako bi djelovala specifično na omikron varijantu.

Cjepiva koja uključuju druge varijante, primjerice Beta varijantu, također bi se mogla razmotriti za upotrebu kao booster doze ako podaci kliničkih ispitivanja pokažu odgovarajuću razinu neutralizacije protiv omikrona, navodi se u priopćenju.

To se poklapa sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima bi specifične booster doze mogle pružiti zaštitu protiv novih varijanti covida-19.

Ali nije u skladu sa stavom regulatora u SAD-u. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je izjavila da će tražiti uključivanje posebno novijih sojeva BA.4 i BA.5 omikrona, koji su izazvali porast broja slučajeva na globalnoj razini, u sva nova cjepiva za domaću upotrebu.

EMA poručuje da će dati više detalja u narednim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:59