PODIJELJENA SRBIJA

Europride u Beogradu prošao bez većih incidenata: Evo zašto je to ujedno dobra i loša vijest

Bilo je angažirano oko 5200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, a zabilježena su samo dva veća ncidenata

EuroPride u Beogradu

 Cropix

Na kraju je sve završilo puno bolje nego što se dalo naslutiti u danima koji su prethodili paradi ponosa u Beogradu, kao finalu šestodnevne manifestacije Europride Beograd 2022. S obzirom na okolnosti izazvane odlukom MUP-a Srbije, a u naravi predsjednika države Aleksandra Vučića, da zabrani predviđenu šetnju pripadnika LGBTIQ+ zajednice, koja je od početka bila dio plana za Europride, a za koji je Vlada Republike Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić, dala svoju suglasnost i obećala potpunu sigurnost, dan poslije može se zaključiti kako je sve prošlo bez većih incidenata.

A, to je, paradoksalno, ujedno i najbolja i najgora vijest s ovogodišnjeg Europridea. Dobro je, naravno, što nije bilo ozbiljnijih i masovnijih fizičkih napada na sudionike Pridea (prema nekim informacijama, fizički je napadnuto deset pripadnika LGBT zajednice iz Njemačke i Albanije, ali, srećom, nitko od njih nije teže ozlijeđen), ali nije dobro, štoviše tužno je što je to postala dominantna točka u izvještajima s manifestacije koja je zamišljena prije svega kao slavlje ljubavi, tolerancije, sreće te kao mjesto za ukazivanje na stanje s ljudskim pravima pripadnika LGBTIQ+ zajednice.

image

Prosvjednici na Europrideu

Cropix/Cropix

Tužno je da je 10.000 sudionika povorke, koja se kretala skraćenom i u posljednji tren odobrenom rutom - iako će Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova Srbije poslije, braneći se od kritika desničara i radikala, reći da to nije bila šetnja nego "sprovođenje sudionika povorke" (nije šija, nego vrat, nap.a.) - od Ustavnog suda do stadiona na Tašmajdanu, gdje je održan završni koncert Europridea, moralo čuvati 5200 policajaca, što u uniformama, što u civilu te još oko 3000 zaštitara. Gotovo po jedan policajac i zaštitar na svakog sudionika povorke! No, s druge strane, dobro je da je osiguranje bilo takvo, jer je na rubovima tzv. zabranjene zone, odnosno prostora u krugu od oko 2 km oko Narodne skupštine Srbije, koji je policija ogradila koridorom živog zida, sastavljenog od svih rodova policajaca - od prometne policije, preko žandarmerije do interventnih snaga, bilo itekako grdo. Sila huligana, pripadnika navijačkih skupina, desničarskih grupa, potaknuta i odobravanjem SPC-a, pokušavala je na sve moguće načine probiti te koridore i uletjeti u prostor Pridea, ali srpska policija pokazala se dostojnom svoga zadatka.

image

Policijsko osiguranje

Cropix/Cropix
image

Policijsko osiguranje i prosvjednici

Cropix/Cropix

Doduše, od napada u kojima su se koristile i baklje, morali su se braniti i topovskim udarima. Na žalost, 13 policajaca u tim je sukobima ozlijeđeno, od kojih su dvojica zbog lakših ozljeda u predjelu glave, odnosno šake, pomoć potražila u Urgentnom centru u Beogradu, a 64 osobe koje su izazivale nerede, na kraju su privedene. Bilo je i napada, fizičkih i verbalnih, na novinare, fotoreportere i snimatelje, ali ni u tim slučajevima, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba.

- Bilo je angažirano oko 5200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, imali smo dva incidenata - sukob između određenih grupacija na Slaviji i sukob u Karađorđevom parku, i u oba ta slučaja pripadnici MUP-a žurno su reagirali, riješili problem i osigurali da se incidenti ne šire, rekla je premijerka Brnabić, u posebno obraćanju javnosti u subotu navečer, nakon što je kolona stigla na Tašmajdan.

- Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži riječ prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se događalo uradili na najbolji mogući način, dodala je. I to nije sporno. Međutim, ključno je pitanje bi li za svim time bilo potrebe da Vučić, koji je inače u međuvremenu službeno odletio za New York, nije najavio zabranu, koju je MUP odlučio prvo provesti, a onda odustati od nje. Teško se oteti dojmu da cijela ta situacija nije bila pomno planirana, a sve kako bi se podigle tenzije, a onda kao pokazalo kako sve ipak može više-manje proći u redu. Doduše, uz velike troškove, i još gore, uz velike napetosti i dodatne podjele, među građanima Srbije. Oporba u Srbiji žestoko je napadala vlast zbog zabrane Pridea i svi njezin prvaci bili su u paradi ponosa. Brnabić, koja je i sama pripadnica LGBT zajednice, nije.

image

Policija na ulicama Beograda, ispred stadiona Tasmajdan

Vlado Kos/Cropix

- Nisam bila zato što sam mislila da je moje mjesto u tom trenutku negdje drugdje, potrebnije i važnije, jer sam na prvom mjestu predsjednica Vlade Srbije, kazala je Brnabić. U koloni je, pak, bila njezina partnerica Milica Đurđić, koja se priključila i europskim političarima, veleposlanicima zapadnih zemalja, među kojima je bio i Christopher Hill, veleposlanik SAD-a, koji se, simptomatično, u subotu ujutro sastao s Vučićem. Hill je poručio kako je to važan dan za jednakost, kao i za cijelu Srbiju te da je cijelo vrijeme bio optimističan glede održavanja šetnje.

- Svi mi smo braća i sestre i Božja djeca, i trebamo biti zajedno u tome, rekao je Hill za N1.

Izvjestitelj Europskog parlamenta Vladimir Bilčik, koji je također sudjelovao u paradi, najavio je da će "prepreke i problemi s kojima se suočio Europride, biti dio sljedećeg izvještaja o Srbiji".

Neredi za vrijeme parade, pak, neće proći nekažnjeno. Više javno tužiteljstvo u Beogradu, u suradnji s MUP-om, nastavlja rad na otkrivanju i procesuiranju osoba koje su sudjelovale u nasilnim napadima na policiju i civile.

- Naročito ističem da će tužiteljstvo sve raspoložive kapacitete usmjeriti na utvrđivanje svih relevantnih okolnosti napada na pripadnike MUP-a na Autokomandi, napada i prijetnji koji su upućivani novinarima, kao i pojedinim sudionicima Europridea, izjavio je Nenad Stefanović, viši javni tužitelj u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:33