NE GUBE VRIJEME

Europi cijepivo ‘na kapaljku‘, a Amerikanci će ga uskoro moći dobiti u velikim trgovačkim lancima

Inicijativa je dio programa koji je Bijela kuća najavila utorak. U njemu će za početak sudjelovati više od 40.000 ljekarni
Walmart
 Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto

Administracija Joe Bidena dala je dopuštenje za distribuciju cjepiva tisućama ljekarni diljem zemlje. Program cijepljenja u komercijalnim trgovačkim lancima trebao bi započeti 11. veljače, a izdavat će se milijun doza tjedno. Walmart, CVS i Walgreens su među trgovačkim lancima koji će besplatno cijepiti građane.

Inicijativa je dio programa koji je Bijela kuća najavila utorak. U njemu će za početak sudjelovati više od 40.000 ljekarni na 6.500 lokacija, a prilikom odabira ljekarni koje će prve dobiti cjepivo vodilo se računa da ono stigne do najugroženijih skupina.

Walmart je klijentima poručio da rezerviraju termin putem njihove web stranice koja uključuje podsjetnik za drugu dozu.

Količina cjepiva koja će biti dostupna u američkim ljekarnama isprva će biti ograničena, a alokaciju će voditi federalna vlada. Savezne države će odlučivati o distribuciji i tko je prikladan da prvi dobije cjepivo.

Inače, u SAD-u se dosad cijepilo nešto više od 20 milijuna ljudi prvom dozom dok je drugu i posljednju dozu dobilo oko 3.8 milijuna ljudi. Prošlog tjedna se dnevno cijepilo oko milijun građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:40