POLJOPIVREDNA POLITIKA

Europarlamentarci: ‘Putin ucjenjuje svijet hranom. Moramo proizvoditi na vlastitom tlu, a ne ovisiti o uvozu‘

Prijeti nam nesigurna opskrba, ne mislim samo na Ukrajinu, nego i na sj. Afriku, rekao je šef Odbora za poljoprivredu EP-a

Roberta Metsola

 Ludovic Marin/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin ucjenjuje svijet sprečavanjem opskrbe hranom, rekli su u ponedjeljak europarlamentarci povodom obilježavanja 60. obljetnice Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

“Suočeni smo s prijetnjom nesigurnosti opskrbe, ne mislim samo na Ukrajinu, nego i na sjevernu Afriku. Putin ucjenjuje svijet tako što želi spriječiti pristup žitaricama", rekao je predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a Norbert Lins (EPP) na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

On smatra da nam “rat u Ukrajini pokazuje kako su europske vrijednosti i slobode sve samo ne nešto što se samo po sebi razumije”.

Naglašava da se ZPP pokazao učinkovitim tijekom rata u Ukrajini.

“Iako se na ZPP gleda kao na teškog bolesnika, iskazao se u kriznim vremenima. Vrlo smo brzo njime uspjeli brzo i usmjereno pružiti pomoć i usvojili mjere povećanja proizvodnje i u ovoj godini, a to nam treba uspjeti i u idućoj godini”, naglasio je.

Zajednička poljoprivredna politika jedna je od prvih zajedničkih politika Europske unije. Utemeljena je 1962. s ciljem podrške poljoprivrednicima i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje, osiguravanja stabilne opskrbe priuštivom hranom i omogućavanja da europski poljoprivrednici zarađuju dovoljno.

Prošle godine usvojen je sporazum o reformi ZPP-a kako bi ta politika bila "zelenija, pravednija, fleksibilnija i transparentnija".

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola kazala je da u svijetu trenutno vlada nestašica hrane.

“Trgovina žitaricama je pogođena zbog rata u Ukrajini. Nemamo alternativne puteve prijevoza iz Ukrajine, što je dovelo do povećanja cijena i nestabilnosti. Vrši se veliki pritisak na opskrbu hranom u svijetu”, kazala je.

Ciljevi ZPP-a ostali su jednaki kao i na samom početku, iako se javljaju novi problemi, kao što je očuvanje okoliša, smatra francuski ministar poljoprivrede Marc Fresneau. Francuska u prvom polugodištu ove godine predsjeda Europskom unijom.

“Ciljevi ZPP-a još su uvijek relevantni, stvarnost na to podsjeća. No javljaju se i novi elementi. Moramo se suočiti s krizom i ubrzati (ekološku) tranziciju”, kazao je.

Dodao je da se "hrana ne smije koristiti kao oružje" te osudio poteze Rusije. “Osuđujemo ucjene našoj sigurnosti kad se poljoprivreda i hrana koriste kao oružje. Moramo proizvoditi na vlastitom tlu, a ne ovisiti o uvozu.”

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svjetskih žitarica, većinom putem Crnog mora. Tijekom posljednjih par tjedana međunarodna zajednica poziva Rusiju da dozvoli izvoz ukrajinskih žitarica. Ruska mornarica trenutačno blokira luke u ukrajinskom Crnom moru, tvrde iz Kijeva.

Da ZPP treba prilagoditi novim izazovima smatra i povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

“ZPP treba prilagoditi izazovima", naglasio je, pojasnivši da se treba pobrinuti da danas proizvodimo hranu, ali da očuvamo i potencijal za buduće naraštaje. ”Na umu treba imati da poljoprivreda nije industrija, zemlja nije tvornica, niti su životinje strojevi”, kazao je.

U Europskoj uniji postoji oko 10 milijuna farmi, a u poljoprivrednom sektoru redovito radi 22 milijuna ljudi.

Zbog svojih poljoprivrednih resursa, EU bi mogla odigrati ključnu ulogu u osiguravanju kvalitete hrane u cijelome svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:55