SUSTAV SE LOMI

Europa puca pod teretom novog vala ukrajinskih izbjeglica: ‘Dosta, ne možemo više!‘

Kriza troškova života počinje uzimati danak ekonomiji, a najgore je na granici sa Srbijom gdje se počelo povlačiti i oružje

Bijeg civila iz Irpina 

 Emin Sansar/Anadolu Agency Via Afp

Europa puca pod novim valom ukrajinskih izbjeglica koji su prisiljeni napustiti svoje domove jer su ih ruski napadi na elektrane ostavili bez grijanja i struje, piše britanski Telegraph.

Mađari, na primjer, itekako osjećaju nadolazeći pritisak. Od početka invazije Vladimira Putina, 963.812 izbjeglica ušlo je u Mađarsku s granice Ukrajine i Rumunjske. Na vrhuncu je u jednom danu stiglo više od 25.000 Ukrajinaca, uglavnom žena i djece.

Dolasci su se počeli smanjivati ​​sredinom ožujka, ali ponovno rastu i Mađari se već pripremaju za prihvat desetaka tisuća novih izbjeglica.

"Rekli su da su došli u Mađarsku zbog nestanka struje i jer im je hladno i nemaju grijanje. Očekujemo da će brojke ekslpodirati na zimu", kaže Alexandra Szentkirályi, vladina glasnogovornica u Humanitarnoj tranzitnoj točki u sportskom centru u Budimpešti.

Većina Ukrajinaca koristila je Mađarsku kao tranzitno odredište. Točan broj izbjeglica koji borave u Mađarskoj nije jasan jer Ukrajinci imaju sporazum o bezviznom režimu s EU-om, ali do sada su odobrena 27.993 zahtjeva za azil od 31.313 zahtjeva od početka rata.

Drugdje u Europi sustav je blizu prijelomne točke. Više od milijun Ukrajinaca stiglo je u Njemačku, gdje su općine upozorile da ne mogu primiti više ljudi.

Postavljeni su šatori i privremena skloništa jer su migrantski centri puni. Policija sumnja da su požari u dva hotela u kojima su smještene ukrajinske izbjeglice u Rostocku, na sjeveroistoku Njemačke, i Bautzenu, istočno od Dresdena, bili politički motivirani.

Poljska je na prvoj crti krize, s više od 1,4 milijuna Ukrajinaca koji su sada službeno registrirani u zemlji i očekuju novi val izbjeglica tijekom zime.

U zemlji postoji ogromna podrška Ukrajini, ali kriza troškova života počinje uzimati danak ekonomiji. Od sredine sljedećeg mjeseca Ukrajinci koji žive u zajedničkom smještaju i koji imaju posao morat će plaćati polovicu troškova smještaja.

Irska vlada najavila je da će zbrinjavanje 100.000 ukrajinskih izbjeglica iduće godine koštati 2,5 milijarde eura i sugerirala da bi mogla prihvatiti do 200.000 ukrajinskih izbjeglica.

No, Dublin se bori pronaći smještaj za sve Ukrajince, s kamp krevetima u vojnom stilu raspoređenim u sportskim centrima.

Mađarska je do sada potrošila 68 milijuna eura i dodatnih 21,1 milijun eura iz sredstava EU-a na svoj humanitarni program, unatoč svom tvrdokornom stavu o imigraciji i tinjajućim napetostima s Kijevom. Budimpeštanski centar otvoren je 24 sata dnevno, a liječnička pomoć i veterinar dostupni su mačkama i psima. Mađari su preplavili centar donacijama igračaka i odjeće.

No, topla dobrodošlica nije upućena izbjeglicama koje stižu na južnu granicu zemlje sa Srbijom. Svaki dan oko 200 mađarskih zatvorenika šalje se na ogradu dugu 175 kilometara koju je izgradila Mađarska, kako bi popravili štetu nastalu pokušajima proboja.

Zid visok četiri metra, s električnim ogradama i prekriven žilet žicom, vrlo je kontroverzan, ali vlada je u petak rekla da će ojačati barijeru, rasporedivši dodatnih 60 zatvorenika svaki dan na održavanje.

U pograničnom gradu Röszke, Levente Bauko, policijski pukovnik, kaže da ilegalni migranti svaki dan pokušavaju proći kroz ogradu. Pokušali bi istovremeno prijeći prijelaz kojim bi koordinirali trgovci ljudima na različitim mjestima kako bi povećali svoje šanse za prolaz.

Pritom koriste ljestve i rezače vijaka. Neki su, kaže Bauko, počeli pokazivati ​​stražarima pištolje ili pucati u zrak, u pokušaju da zastraše graničnu kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 23:43