NOVA SERIJA

Euro radikalno mijenja dizajn, cure prve informacije o novom izgledu novčanica: ‘Moramo biti pažljivi...‘

Cilj nove serije novčanica bit će promoviranje prirode, identiteta i vrijednosti Europske unije

Novčanice eura/Ilustracija

 Fernando Gutierrez-juarez/Dpa Picture-alliance Via Afp

Europska središnja banka (ECB) spremna je obnoviti dizajn svojih novčanica i to na način da će, kako piše Politico, odbaciti povijesnu temu "prozora i mostova", koja se nalazila na novčanicima eura posljednjih 21 godinu.

Tu će temu zamijeniti jedan od sedam dizajna koje je u ponedjeljak predstavila ECB, a koji tematiziraju motive od prikaza prirodnog svijeta, kao što su ptice i rijeke, pa sve do budućnosti Europe, njezinih vrijednosti i - kako navodi ECB - "zajedničkog europskog identiteta".

ECB je otvorila raspravu u širokoj javnosti eurozone kroz konzultacije koje će trajati do kraja kolovoza. Svi građani eurozone moći će sudjelovati u anketi putem internetske stranice ECB-a. Središnja europska banka također će pokrenuti rasprave unutar fokusiranih grupa, demografski raznolikih grupa ljudi, kako bi osigurala da mišljenja iz cijele eurozone budu jednako zastupljena.

Prijedlozi i priče

Ipak, konzultacije su imale nesretan početak kada je nešto što je izgledalo kao tehnička pogreška gotovo istog trena srušilo internetsku lokaciju na kojoj se nalazila anketa. U ponedjeljak od 16.30 sati stranica još uvijek nije bila dostupna, a predsjednica ECB-a Christine Lagarde na Twitteru je potvrdila "tehničke probleme s pristupom online anketi".

"Radimo na novoj seriji visokotehnoloških novčanica s ciljem sprječavanja krivotvorenja i smanjenja utjecaja na okoliš", rekao je član Izvršnog odbora Fabio Panetta. "Posvećeni smo gotovini i osiguranju da plaćanje javnim novcem uvijek bude opcija".

No, banka ne prepušta u potpunosti stvar sreći dopuštajući javnosti da zapravo odabere konačne dizajne. Upravno vijeće ECB-a to će učiniti 2024. godine, prije nego što će utrošiti još dvije godine na razmatranje detalja.

Šest od sedam prijedloga sastavila je Tematska savjetodavna skupina (TGA), skupina stručnjaka koju je ECB imenovala u prosincu 2021. godine, a koja ih je odabrala s popisa od ukupno 29 prijedloga koje je izvorno predala. Upravno vijeće ECB-a odlučilo je dodati još jedan, "Europsku kulturu", kako bi ojačalo europski identitet. Skupina je imala zadatak kreirati priču za svaki prijedlog u kojoj će biti ocrtana njihova vrijednost i razlozi koji stoje iza njih.

Kao i na prvom natječaju, skupina je morala biti vrlo pažljiva kako bi izbjegla vrijeđanje nacionalne osjetljivosti odabirom tema ili ličnosti koje su povezane s određenom zemljom. Kao takve, odabrane su prirodne teme poput ptica i rijeka jer obje simboliziraju nepostojanje granica i međusobnu povezanost europskih zemalja, navela je stručna skupina.

Izazov za dizajnere

Ptice su tijesno izgubile na prvom natječaju ECB-a o dizajnu novčanica prije dva desetljeća. Iako na dizajnu novčanica nema simbola sokola ili golubice, na novčanici od 50 eura postoji mjesto za sovu, pticu s kojom se Lagarde usporedila na svojoj drugoj konferenciji za novinare. "Moja ambicija je biti ona sova koja se često povezuje s ponešto mudrosti”, rekla je tada.

Druge teme u užem izboru bile su prikaz ruku, kao simbola zajedničke izgradnje Europe, te budućnost Europe predstavljena "portretima" Europljana koji će tek biti rođeni.

Iznesene ideje jamče da će predstavljati izazov za dizajnere središnje banke. Što se tiče teme "Europske vrijednosti preslikane u prirodu", kako je priznala i sama ECB, predstavljanje tih apstraktnih, ali izuzetno važnih pojmova na novčanicama, bit će dobrim dijelom stvar ‘magije‘.

Stručna skupina ECB-a također je upozorila da bi sedmi prijedlog pod nazivom "Naša Europa, mi sami" mogao izazvati nesporazume jer se temelji na ideji zajedničkog europskog kulturnog identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:23