DVIJE VERZIJE PRIČE

Euforija u Moskvi zbog ‘uništenja‘ Patriota, čuđenje u Americi: ‘Zar stvarno to mislite?‘

Rusko ministarstvo obrane pohvalilo se da je uništilo američki proturaketni sustav

Ruski raketni napad na Kijev

 East2west News/Willwest News/Profimedia/

Rusko ministarstvo obrane pohvalilo se da je svojom "neuništivom" hipersoničnom raketom Kinžal (Bodež) uništilo, gađajući Kijev, američki proturaketni sustav Patriot, koji su Amerikanci nedavno "donirali" Ukrajini.

U ruskim režimskim medijima zavladala je euforija zbog "uništenja" Patriota, ali Ukrajinci, a potom i CNN, koji se poziva na svoje izvore u američkoj administraciji, tvrde da je sustav Patriot samo "oštećen", odnosno da nije uništen i nije "izbačen iz stroja", tako da bi se uskoro mogao popraviti i ponovno biti u funkciji.

I dok u Moskvi tvrde da ni "bajni američki Patrioti" ne mogu efikasno zaštititi ukrajinske gradove od "neuhvatljivih ruskih raketa", a i poznati prorežimski ruski vojni bloger Jurij Podoljak kaže kako je "ovim razbijen mit o pouzdanosti zapadnog oružja" koje se šalje u Ukrajinu, u Kijevu se ukrajinska protuzračna obrana pohvalila da je uništila svih 18 raketa i dronova koji su u noći 16. svibnja bili "poslani" na Kijev, među kojima čak šest Kinžala, mada je ministar obrane Rusije Sergej Šojgu rekao da "toliko raketa nisu ni ispalili".

image

Borbeni avion Mikojan-Gurevič MiG-31 Foxhound naoružan hipersoničnom balističkom raketom Kinžal (arhivska fotografija)

Vladimir Sergeev/Sputnik/Sputnik via AFP

No, unatoč tvrdnjama Rusa da nema "protuotrova" za Kinžal, "Patrioti" su se ipak pokazali kao učinkovita proturaketna obrana.

I u Pentagonu su potvrdili da su Patrioti oborili Kinžal rakete nad Kijevom, a u Moskvi su odmah to nazvali "pustom željom" i "ludom radovanje".

I ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je kako se kompleks Patriot ne može uništiti "jednim udarom".

I John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, ipak je kazao da ne može potvrditi informaciju o "oštećenju sustava Patriot", ali kako javlja Glas Amerike, on je na istom brifingu poručio da, "ako je to točno i ako je potreban remont izvan granica Ukrajine, SAD će svakako pomoći".

U međuvremenu, kijevska Evropejska pravda navodi kako se sustav može popraviti i u Ukrajini te da Rusi sada znaju da Ukrajina ima protuzračnu obranu koja se može suprotstaviti i najmodernijim ruskim raketama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:39