NEMA RASKOLA

Euforična atmosfera u Bruxellesu: ‘Ukrajini šaljemo oružje, a Putinu moćnu poruku!‘

Na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a ponovno je poslana poruka Putinu da ne može računati na raskol saveznika

Jens Stoltenberg s ministrima obrane zemalja članica NATO-a

 Kenzo Tribouillard/AFP

Ministri obrane NATO-a su na sastanku u Bruxellesu ponovili odlučnost pomoći Ukrajini koja vodi obrambeni rat od ruske agresije. NATO kao savez nije izravno uključen, ali države članice bilateralno pomažu Ukrajini i slanjem oružja. Ta spremnost je ponovljena i ovog puta.

Dan prije sastanka ministara obrane NATO-a održan je sastanak ministara koalicije za pomoć Ukrajini koju predvode Sjedinjene Američke Države. Na tom sastanku se najviše govorilo o slanju protuzračnih i proturaketnih sustava obrane Ukrajini, što zadnjih dana posebno traži i Ukrajina. Na tom je sastanku sudjelovalo više od 50 država.

Na sastanku NATO-a je još jednom poslana poruka Putinu da ne može računati na raskol saveznika te da nastavak agresije i zločina samo čini jačom odlučnost za pomoć Ukrajini. Takvu poruku je na sastanku poslao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- Ujedinjeni smo kao savez u solidarnosti s Ukrajinom. Pozdravljam snažno poruku Opće skupštine UN-na koja je jasno osudila rusku ilegalnu agresiju ukrajinskog teritorija i pozvala na poništenje takvih postupaka. Velika većina UN-a je pokazala da je Rusija izolirana - rekao je glavni tajnik NATO-a na otvaranju sastanka stalnog vijeća NATO-a na razini ministara obrane zemalja članica.

image

S lijeva: Švedski ministar obrane Peter Hultqvist, Josep Borrell, Jens Stoltenberg i finski ministar obrane and Antti Kaikkonen

Kenzo Tribouillard/AFP

Jens Stoltenberg se posebno zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, koje su povećale nazočnost na tlu Europe kako bi u svakom slučaju branili svoje saveznike.

‘Podrška bez presedana‘

- Hvala na privrženosti SAD-a održavanju snažnih trans-atlantskih veza - rekao je on. SAD pružaju najveću pomoć Ukrajini i najavile su da će to nastaviti.

- Pozdravljam podršku bez presedana od strane Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu, ali i od strane europskih saveznika, Kanade i partnera. Mislim da je izuzetno važna poruka koju su NATO i partneri zajedno poslali nakon sastanka kontakt grupe da će povećati pomoć Ukrajini, posebno slanjem sustava zračne obrane - rekao je Stoltenberg.

Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu predanost članku 5 o kolektivnoj obrani, ističući da će SAD braniti svaki pedalj teritorija NATO-a bude li trebalo.

image

Sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a

Kenzo Tribouillard/AFP

- Stalno čujete od nas da ponavljamo da su Sjedinjene Države apsolutno privržene članku 5 i da smo odlučni braniti svaki pedalj teritorija NATO-a, ako i kada do toga dođe - rekao je Austin uoči početka sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

U okviru toga sastanka sastat će se NATO-ova Skupina za nuklearno planiranje, a na sastanku će se razgovarati o opasnoj ruskoj nuklearnoj retorici i ulozi NATO-ovih nuklearnih sposobnosti u očuvanju mira i odvraćanju od agresije.

Europska unija je izrazila spremnost također nastaviti pomoć Ukrajini, rekao je to i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. On je naglasio kako će EU pri tome surađivati i s NATO savezom i drugim partnerima koji dijele iste vrijednosti.

Povećanje pomoći za Ukrajinu najavilo je pojedinačno nekoliko zemalja članica NATO-a, uključujući i Francusku i Nizozemsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:39