ROBERTA METSOLA

‘EU treba osigurati europsku perspektivu Ukrajine, treba ubrzati pregovore o članstvu‘

Janša i Metsola složili su se da EU mora ostati jedinstvena u reakciji na rusku agresiju u Ukrajini, objavio je Janšin ured nakon susreta

Roberta Metsola 

 Michele Tantussi/AFP

Europska unija treba osigurati europsku perspektivu Ukrajine, kazala je u ponedjeljak u Sloveniji predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola govoreći sudionicima u uvodu konferencije na kojoj su se na Brdu kod Kranja okupili predsjednici parlamenata država članica EU-a.

Kako je u svom govoru istakla Metsola, važno je da EU Ukrajini zajamči europsku perspektivu i da ta država postane kandidatkinja za članstvo.

EU treba pratiti i situaciju u istočnom europskom susjedstvu, te na zapadnom Balkanu, u Gruziji i posebno u Moldovi i tim državama moramo pomagati na putu k njihovim snovima i europskoj perspektivi, kazala je Metsola.

Da širenje EU-a predstavlja preduvjet sigurne i stabilne Europe, posebno u regiji zapadnog Balkana, istaknuo je i predsjednik slovenskog parlamenta Igor Zorčič.

Sudionike konferencije pozdravio je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, ukazavši na važnost širenja EU-a, što je po njegovoj ocjeni prvenstveno geopolitičko pitanje.

Zbog rata u Ukrajini postalo je jasno da širenje EU-a znači i njeno širenje na njeno istočno partnerstvo. Ako kažemo da je proširenje s Ukrajinom, Gruzijom, Moldovom, Turskom i na zapadni Balkan od bitnog značaja za očuvanje mira, stabilnosti i blagostanja jednog dijela Europe, onda smo postavili i pitanje kako oblikovati konsenzus o tom širenje, kazao je slovenski predsjednik, dodavši da konsenzusa o brzom širenju za sada nema i da je potrebno strpljivo graditi "strategiju širenja".

Pregovore o članstvu trebalo bi ubrzati, ali istodobno sačuvati i kriterije i pravila koja su ranije postavljena, naglasio je Pahor.

"Europska ideja, ideja o miru, mirnom rješavanju sporova i suradnji europskih demokratskih država inspirirani su pomirenjem među narodima i to u Europskoj uniji osigurava mir već skoro 80 godina", kazao je Pahor.

Predsjednicu Europskog parlamenta Metsolu primio je odvojeno i slovenski premijer Janez Janša. Kako je priopćeno iz njegova kabineta, oni su razgovarali prvenstveno o situaciji u Ukrajini i drugim temama koje su na dnevnom redu čelnika država članica EU-a.

Janša i Metsola složili su se da EU mora ostati jedinstvena u reakciji na rusku agresiju u Ukrajini, objavio je Janšin ured nakon susreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:38