OŠTRE SANKCIJE

EU sprema novi udar na Rusiju, ali u Bruxellesu vlada nelagoda: ‘A što ako Putin prihvati igru?‘

Povjerenik EK za energiju upozorava da bi bilo koja država članica mogla biti sljedeća žrtva prekida dotoka plina.

Prizori s prosvjeda iz Berlina

 Fabian Sommer/AFP

Europska unija priprema najnoviji paket sankcija koji bi trebao uključivati i naftni embargo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu nakon velikog preokreta u stavu Njemačke, najvećeg potrošača ruskih energenata. U samo nekoliko dana Moskva bi mogla ostati bez ogromnog priljeva novca, piše Guardian.

Dok traju napori da se evakuiraju svi preostali civili iz Mariupolja, a SAD upozorava da se Moskva priprema službeno pripojiti Donjeck i Lugansk na istoku zemlje, Europa pokušava stvoriti Rusiji sve veći gospodarski pritisak.

- Prema našim podacima, Rusija planira organizirati referendum o pridruživanju sredinom svibnja, rekao je u ponedjeljak Michael Carpenter, američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Ustvrdio je kako Rusija sličan plan ima za treću regiju Herson, gdje je Moskva nedavno učvrstila kontrolu i nametnula korištenje svoje valute.

Očekuje se da će Europska komisija ovoga tjedna predložiti šesti paket sankcija. Kijev tvrdi da Europa uvozom ruske energije, koji je dosad uglavnom bio izuzet od međunarodnih sankcija, zapravo svakodnevno financira ratne napore Kremlja milijunima eura.

- Ovaj paket trebao bi uključivati jasne korake koji bi omogućili blokadu prihoda iz energetskih resursa, rekao je Volodimir Zelenski u svom video obraćanju u ponedjeljak.

Njemačka je u ponedjeljak objavila da je spremna na život bez ruske nafte, prema riječima ministra gospodarstva Roberta Habecka.

Kancelar Olaf Scholz, koji je u pružanju potpore Ukrajini bio oprezniji od zapadnih čelnika, nalazi se pod sve većim pritiskom da zauzme čvršći stav.

U intervjuu za javnu televiziju ZDF Scholz je obećao da sankcije neće moći biti ukinute sve dok ruski predsjednik Vladimir Putin ne potpiše mirovni sporazum s Ukrajinom koji Kijev može podržati.

Reći ne ruskoj nafti bit će puno lakše nego smanjiti ovisnost Europe o ruskom prirodnom plinu, podsjeća Guardian. Moskva je od europskih kupaca tražila da plin plaćaju u rubljama, što EU zasad odbija. Prošloga tjedna Moskva je prekinula opskrbu plinom Poljskoj i Bugarskoj.

image

Arhivska fotografija izgradnje Sjevernog toka 2, plinovoda između Njemačke i Rusije

Tobias Schwarz/AFP

Europska unija radi na tome da napuni skladišta plina do jeseni. Trenutačno su na 32%, a povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson upozorava da bi bilo koja država članica mogla biti sljedeća žrtva prekida dotoka plina.

Ministri EU-a na sastanku u ponedjeljak su upozorili da bi ispunjavanje ruskih zahtjeva za plaćanje plina u rubljama bilo kršenje sankcija EU-a. O predloženom naftnom embargu bit će govora na sastanku veleposlanika EU zemalja u srijedu.

Simone Tagliapietra, visoki suradnik pri briselskom think-tanku Bruegelu, naglasio je da se ovaj plan mora provoditi s visokom dozom opreza, piše Euronews.

- Ako sada postepeno uvedemo sankcije na rusku naftu, Moskva bi mogla odgovoriti smanjivanjem dotoka prirodnog plina. Davanje mogućnosti Rusiji da sudjeluje u ovoj strateškoj igri nije najbolja opcija za EU. Možda bi bilo bolje da EU odmah uvede carinu na naftu i plin koji iz Rusije dolazi u EU, predložio je Tagliapietra.

Neke zemlje traže kazneni uvozni porez na rusku energiju umjesto embarga.

Italija, primjerice, želi da Europska komisija jasno objasni mogu li tvrtke plaćati ruski plin u rubljama bez kršenja sankcija, piše Politico.

- Komisija mora iznijeti pravni sud o tome je li plaćanje u rubljama kršenje sankcija ili ne. Ako nema jasnih smjernica onda je jasno da će svaka tvrtka ili zemlja činiti kako smatra da je prikladno.

Talijanski ministar za energetsku sigurnost Roberto Cingolani smatra da bi europskim energetskim tvrtkama privremeno trebalo dopustiti plaćanje ruskog plina u rubljama.

- Mislim da naftne i plinske kompanije ne mogu riskirati da ih se optuži za kršenje sankcija. Istodobno, skupo bi ih koštalo ako odbiju plaćati plin u rubljama. Riječ je o dugoročnim ugovorima, troškovi bi bili izuzetno visoki, upozorava Cingolani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48