POVEĆAN PRITISAK

EU: ‘Situacija na nekim migrantskim rutama izaziva zabrinutost i zahtijeva hitne mjere‘

Europsko vijeće također “osuđuje i odbacuje pokušaje trećih zemalja da instrumentaliziraju migrante u političke svrhe”
 Fathi Nasri/AFP

Čelnici država članica izrazili su u četvrtak zabrinutost zbog mogućnosti povećanog migrantskog pritiska na nekim rutama i osudili pokušaje trećih država da se migrantima koriste u političke svrhe.

“Iako su mjere koje su EU i države članice poduzele dovele do smanjenja nelegalnih dolazaka proteklih godina, razvoj događaja na nekim rutama izaziva ozbiljnu zabrinutost i zahtijeva stalnu budnost i hitne mjere”, kaže su zaključcima o migracijama koje su čelnici EU-a usvojili o četvrtak.

Europsko vijeće također “osuđuje i odbacuje pokušaje trećih zemalja da instrumentaliziraju migrante u političke svrhe”.

U zaključcima se ne spominje nijedna država, ali je litavski predsjednik Gitanas Nauseda prije početka dvodnevnog samita izjavio da raste pritisak migranata koji dolaze preko Bjelorusije.

Nauseda je rekao da su uspostavljene zračne linije između Minska i Bagdada i drugih prijestolnica na Bliskom istoku kojima dolaze migranti u Bjelorusiji odakle ih se upućuje u Europsku uniju preko Litve. Rekao je da raspolaže informacijama da oko 1500 Iračana čeka u Minsku da prijeđu granicu i uđu u Europsku uniju.

Tom se taktikom služi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. On je početkom prošle godine zaprijetio da će otvoriti vrata migrantima prema Uniji jer ona ne ispunjava ono što je obećala Turskoj.

Čelnici država članica pozvali su Europsku komisiju i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da u suradnji s državama članicama pripreme akcijske planove za jesen ove godine za prioritetne zemlje podrijetla i tranzita, s jasnim ciljevima, konkretnim rokovima i daljnjim mjerama potpore.

Zaključci o pandemiji

Europsko vijeće je pozvalo Komisiju da najmanje 10 posto sredstava namijenjenih za razvojnu suradnju, susjedstvo i međunarodnu suradnju iskoristi za migracije.

Čelnici EU-a usvojili su zaključke o pandemiji covida-19 u kojima su pozdravili napredak u cijepljenju te upozorili na opasnost od novih sojeva virusa, posebice delta varijante.

Istaknuli su da će digitalna potvrda o covidu-19 te promjene dviju preporuka o putovanjima unutar EU-a i ulaska u EU iz trećih zemalja pospješiti prekogranična putovanja te da bi ih države članice trebale koristiti na način koji osigurava pun povratak slobode kretanja čim to zdravstvena situacija dopusti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31