najpogođeniji sektor

EU parlament priprema veliki plan za spas turizma: Trenutno je u riziku 6 milijuna radnih mjesta

Zastupnici će pozvati na donošenje strategije kako bi turizam postao čišći, sigurniji i održiviji te kako bi se oporavio od pandemije
Turizam u Hrvatskoj
 Matija Djanjesic/Cropix

Europski parlament će danas, 24. ožujka navečer, raspravljati o Izvješću o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam u kojem se navodi kako je turizam jedan od sektora najviše pogođenih pandemijom. Zapošljava oko 27 milijuna ljudi i predstavlja oko 10 posto BDP-a EU-a, a trenutačno je u riziku šest milijuna radnih mjesta. Europa, vodeća svjetska turistička destinacija, primila je 66 posto manje međunarodnih turista u prvoj polovici, a 97 posto manje u drugoj polovici godine.

Zastupnici će pozvati na donošenje nove europske strategije kako bi turizam postao čišći, sigurniji i održiviji te kako bi se oporavio od pandemije, kao i uvođenje zajedničke potvrde o cijepljenju.

Kontinuirana kratkoročna financijska potpora ključna je za opstanak sektora, navodi se u izvješću u kojem se države EU-a pozivaju na uključivanje putovanja i turizma u svoje planove oporavka od pandemije. Poziva se na javna i privatna ulaganja u digitalizaciju i opću modernizaciju sektora te navodi da zemlje trebaju razmotriti privremeno smanjenje stopa PDV-a na putovanja i turističke usluge.

Kako bi se ponovno uspostavila sloboda kretanja, u izvješću se poziva na zajedničku potvrdu o cijepljenju koja može biti alternativa PCR testovima i karanteni, kada cjepiva budu dostupna svima i kada bude dovoljno dokaza da cijepljene osobe ne prenose virus. Prema izvješću, karantena bi trebala biti zadnji izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43