PODRŠKA SPORTAŠICI

EU osuđuje pokušaj repatrijacije bjeloruske atletičarke: ‘To je Lukašenkova brutalna represija‘

"Podržavamo činjenicu da je dobila humanitarnu vizu od Poljske", kazala je Massrali
Kristina Cimanovskaja
 Yuki Iwamura/AFP

Europska unija rekla je da je pokušaj prisilne repatrijacije bjeloruske sportašice s Olimpijskih igara u Tokiju novi dokaz "brutalne represije" predsjednika Aleksandra Lukašenka te je pozdravila odluku Poljske da joj odobri humanitarnu vizu.

"Pokušaj prisilne repatriracije Kristine Cimanovskaje protivno njezinoj volji još je jedan primjer brutalnosti represije Lukašenkova režima, koja pogađa sve kategorije bjeloruskog društva, uključujući sportaše, i ne poštuje bilo kakvo olimpijsko primirje", kazala je Nabila Massrali, glasnogovornica šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

"Izražavamo punu solidarnost s Kristinom Cimanovskajom i zahvaljujemo državama članicama EU-a koje su joj pružile podršku", rekla je Massrali za Reuters.

Bjeloruska atletičarka Kristina Cimanovskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na zrakoplov za Bjelorusiju, noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu.

"Podržavamo činjenicu da je dobila humanitarnu vizu od Poljske", kazala je Massrali.

Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je za Reuters da joj je trener u nedjelju došao u sobu i zatražio da se spakira te da "odlukom odozgo" mora natrag u zemlju letom Turkish Airlinesa tijekom dana.

Razlog su, po njezinim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije.

Cimanovskaja se u zračnoj luci odbila ukrcati na let te je zatražila pomoć japanske policije, a Reutersu je rekla da "se neće vratiti u Bjelorusiju".

Bjeloruski olimpijski odbor priopćio je pak da su treneri odlučili povući sportašicu s igara "zbog njezina emocionalnog i psihičkog stanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 11:09