KAŽNJIVO SMRĆU

EU diplomat završio u zloglasnom iranskom zatvoru: ‘Ležao sam na betonskom podu, problem je bio što sam gay...‘

Floderus je svojeg partnera zaprosio u zračnoj luci Arlanda u Stockholmu odmah nakon oslobođenja, čim je stigao u Švedsku 15. lipnja

Johan Floderus i njegov partner Johnathan von Fürstenmühl 

 Tom Samuelsson/afp/profimedia/Tom Samuelsson/afp/profimedia

Johan Floderus i njegov zaručnik Johnathan von Fürstenmühl skrivali su svoju vezu za vrijeme dok je Floderus, švedski diplomat i dužnosnik Europske unije, bio zatvoren u Iranu. Ispričali su to u intervjuu za švedsku TV4 Nyheterna.

U Iranu je homoseksualnost kažnjiva smrću, a tisuće je ljudi zbog toga pogubljeno od Islamske revolucije 1979. godine.

- Takve vijesti bi se brzo proširile. Mislio dam da je najbolje za mene da to ostane privatno. Moji osjećaji prema tadašnjem dečku, a sada zaručniku Jonathanu, održali su me na životu, rekao je Floderus, prenosi Politico.

Govorio je i o svom iskustvu u zloglasnom zatvoru za političke zatvorenike Evin. Nazvao je to noćnom morom.

image

Johan Floderus i njegov partner Johnathan von Fürstenmühl

Tom Samuelsson/afp/profimedia/Tom Samuelsson/afp/profimedia

- Život mi je bljesnuo pred očima dok sam ležao na betonskom podu, zatočen u Iranu u ta prva 24 sata, ispričao je.

Floderus je zaposlenik Europske službe za vanjsko djelovanje, tijela EU-a za vanjsku politiku, a uhićen je u Iranu u travnju 2022. tijekom osobnog putovanja u posjet prijateljima.

Njegovo je uhićenje držano u tajnosti više od godinu dana, a za njega se doznalo tek u rujnu 2023. Iranski su ga tužitelji optužili za špijunažu iako za to nisu predstavili nikakve dokaze. Pušten je u lipnju ove godine u sklopu razmjene zatvorenika.

- Svi me pitaju osjećam li ovo kao nestvarno. No zbilja je vrlo, vrlo stvarno. Mogu hodati više od 3-4 koraka a da nosom ne udarim u zid. Osjećam sunce na koži i vjetar u kosu, opisao je.

Floderus je svojeg partnera zaprosio u zračnoj luci Arlanda u Stockholmu odmah nakon oslobođenja, čim je stigao u Švedsku 15. lipnja.

- Čeznuo sam za ovim trenutkom 790 dana. Kada je taj trenutak konačno došao, pomislio sam da ne želim gubiti ni sekundu, rekao je Floderus, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 18:25