NOVI VJETAR U SOFIJI

EU članica koju Putin ‘lomi‘ propagandom u tri mjeseca napravila veliki zaokret: ‘I mi šaljemo granate Ukrajini‘

Ministar Todor Tagarev rekao je kako je on osobno "vrlo uznemiren utjecajem Moskve u Bugarskoj"

Ukrajinski vojnici pucaju iz francuske haubice Cezar, ilustracija

 Sameer Al-doumy/Afp/Profimed/Sameer Al-doumy/afp/profimed

Novi bugarski ministar obrane Todor Tagarev u razgovoru za Politico najavio je da će se Bugarska priključiti inicijativi Europske unije da se u sljedećih godinu dana Ukrajini isporuči milijun artiljerijskih granata.

Do sada je Bugarska, uz neutralnu Irsku, bila jedina zemlja EU koja se nije uključila u tu inicijativu. No, sada, kada je u toj zemlji osnovana nova prozapadna vlada, Bugarska je, kaže Tagarev "vrlo zainteresirana da bude dio zajedničkog programa vojne pomoći Ukrajini". "Bugarska je spremna i sposobna osigurati neophodne granate Ukrajini", kazao je Tagarev za Politico.

Podsjetimo da je proruski predsjednik Rumen Radev u vrijeme tehničke vlade (Bugarska je, napomenimo, već dvije godine u krizi jer je čak pet puta imala izbore i tek je nedavno uspjela sastaviti novu vladu) u ožujku kazao kako nema teorija da se Bugarska priključi spomenutoj europskoj inicijativi.

S druge strane, Todor Tagarev rekao je kako je on osobno "vrlo uznemiren utjecajem Moskve u Bugarskoj" i da se razmatra mogućnost osnivanja novih specijaliziranih "odreda" za borbu protiv ruskih ratnih i političkih narativa o Ukrajini te odnosu prema EU i NATO-u i da je prioritet smanjiti ruski propagandni utjecaj u Bugarskoj. "Trebamo biti efikasniji u blokiranju ruske propagande, dezinformacija i fake newsa koji se plasiraju na bugarskoj medijskoj i političkoj sceni", izjavio je Tagarev, napominjući da ono što govori ruska ambasada u Sofiji, neke tamošnje političke stranke i utjecajni pojedinci "nisu glas naših saveznika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:11