INCIDENT U KOPENHAGENU

EU čelnici oštro osudili napad na dansku premijerku: ‘Kukavički čin agresije‘

Policija je rekla da je uhitila 39-godišnjeg muškarca nakon napada

Mette Frederiksen

 Mads Claus Rasmussen/Afp

Čelnici su oštro osudili napad na dansku premijerku Mette Frederiksen na središnjem trgu u Kopenhagenu, novi incident u valu alarmantnog političkog nasilja koje potresa Europu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala je to "činom vrijednim prezira koji je protiv svega u što vjerujemo i za što se borimo u Europi" u objavi na platformi X.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, rekao je da je "ogorčen" zbog "kukavičkog čina agresije".

Frederiksen (46) ostala je "šokirana incidentom" u petak navečer u kojem je napadnuta dok je bila na trgu Kultorvet, priopćio je njezin ured, ali nisu navedeni dodatni detalji o mogućim ozljedama.

Policija je rekla da je uhitila 39-godišnjeg muškarca nakon napada i da će se on u subotu pojaviti pred sudom u Kopenhagenu. Nisu rekli kako se napad dogodio. Svjedoci su rekli danskim medijima da je premijerka uspjela otići s mjesta događaja.

Incident se dogodio u vrijeme dok 27 zemalja EU-a bira stotine članova Europskog parlamenta tijekom četiri dana glasanja koje je počelo u četvrtak. Birači u Danskoj izlaze na izbore u nedjelju.

U susjednoj Njemačkoj došlo je do niza napada na izabrane dužnosnike na svim razinama. Gradonačelnici, članovi nacionalnog parlamenta i lokalnih vijeća, kao i kandidati, bili su udarani, izbodeni, pljuvani i maltretirani, nakon čega je kancelar Olafa Scholza komentirao da je demokracija u zemlji ugrožena.

Prošlog mjeseca EU je bila zaprepaštena pucnjavom u pokušaju atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Teško ozlijeđeni Fico prije tjedan dana je pušten iz bolnice na kućnu njegu.

"Mette je vrlo dobra kolegica i mudra partnerica. Iskreno se nadam da nije ozlijeđena", napisao je švedski premijer Ulf Kristersson na platformi X. Dodao je da je napad na demokratski izabranog vođu također napad na demokraciju.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola napisala je da "nasilju nema mjesta u politici".

"Uznemirujuće je čuti da je premijerka Frederiksen napadnuta na javnom trgu u Kopenhagenu. Ne možemo odbaciti niti normalizirati takve činove agresije", objavio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Posljednjih dana se Frederiksen, socijaldemokratkinja lijevog centra, spremala podržati vodeću kandidatkinju svoje stranke na europskim izborima Christel Schaldemose.

Međutim, Schaldemose je za dansku novinsku agenciju Ritzau rekla da napad nije povezan s aktivnostima kampanje.

Frederiksen je 2015. godine izabrana za čelnicu socijaldemokrata, naslijedivši Helle Thorning-Schmidt koja je 2011. postala prva danska premijerka.

U dobi od 41 godine, Frederiksen je postala najmlađa danska premijerka nakon što je pobijedila svoje glavne suparnike desnog centra na općim izborima 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 16:37