ODLUKA BRUXELLESA

EU će osigurati zaštitu za 500 Afganistanaca: ‘Njima sada prijeti smrtna presuda‘

‘Teret mogućih migracijskih valova trebaju preuzeti države u susjedstvu Afganistana‘
Anže Logar
 Maxim SHIPENKOV/POOL/AFP

Europska unija osigurat će međunarodnu zaštitu za oko 500 Afganistanaca koji su joj u proteklih dvadeset godina pomagali na terenu, ali će teret mogućih migracijskih valova iz te zemlje trebati preuzeti države u susjedstvu Afganistana, kazao je Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije koja u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a.

Europski ministri vanjskih poslova na jučerašnjem su sastanku dogovorili da države članice solidarno hitno osiguraju pomoć za one koji su radili kao prevoditelji za europsku diplomatsku službu ili kao lokalni logističari te za članove njihovih obitelji, jer im u Afganistanu sada prijeti "smrtna presuda", kazao je Logar u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da su u tijeku pripreme kako bi se oni u najkraćem roku prebacili u Europu, gdje će im se pružiti odgovarajuća zaštita.

Pri tome će, po riječima Logara, teret te operacije solidarno nositi države članice.

Istodobno, Logar je istaknuo da su se ministri vanjskih poslova zemalja članica jučer složili kako sadašnje krizne prilike u Afganistanu ne smiju voditi u novi migracijski val prema Europskoj uniji.

"Svi smo istaknuli da migracijskoga vala poput onoga iz 2015. i 2016. u ovom slučaju neće biti. Europska unija će osigurati sva sredstva kako bi se s državama koje su u susjedstvu, odnosno graniče s Afganistanom, postigli dogovori da one snose teret tih mogućih migracijskih tokova", kazao je Logar u razgovoru za Slovensku televiziju.

Na današnjem sastanku europskih ministara unutarnjih poslova, koje će predvoditi slovenski ministar Aleš Hojs, tema je situacija s nezakonitim migracijama iz Bjelorusije u Litvu, preko vanjske granice EU-a, no očekuje se da će neki od sudionika sastanka potaknuti i pitanje stanja u Afganistanu jer u EU-a raste bojazan da bi kriza u toj državi mogla izazvati novi migracijski val prema Europi, javljaju slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:47