ŽRTVE U PERUU

Erupcija na Tongi uzrokovala smrt dvoje ljudi na 10.000 km udaljenoj plaži: ‘Poklopili su ih valovi‘

Australija u ponedjeljak šalje avione koji će procijeniti stanje, dok su pacifičke nacije i humanitarne agencije počele s naporima za pomoć

Erupcija vulkana Tonga i tsunami koji je izazvao

 Društvene mreže

Dvije osobe utopile su se na plaži u sjevernom Peruu, nakon što su zabilježeni neobično visoki valovi u nekoliko obalnih područja poslije subotnje erupcije podvodnog vulkana na Tongi u Tihom oceanu (otok je od Perua udaljen više od 10.000 km), izvijestila je u nedjelju lokalna uprava civilne zaštite, prenosi Reuters.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, potaknuvši upozorenja na tsunami i naredbe za evakuaciju u Japanu te izazvavši ogromne valove na nekoliko južnopacifičkih otoka, gdje slike na društvenim mrežama prikazuju valove koji se razbijaju o kuće na obalama.

Iako je uzbuna za tsunami za tu zemlju na obali Pacifika isključena, više od 20 peruanskih luka privremeno je zatvoreno kao mjera opreza uslijed upozorenja da vulkan uzrokuje nenormalno visoke valove.

Peruanska policija objavila je na Twitteru da su dvije žrtve pronašli policajci na plaži Naylamp. U tvitu se navodi da su 'valovi bili nenormalni' na tom području i da je situacija proglašena neprikladnom za kupanje.

TV snimke prikazuju poplavljenih nekoliko domova u obalnim područjima u sjevernom i središnjem Peruu, a snimke s društvenih mreža pokazuju velike valove koji se obrušavaju na obalne kuće na nekoliko južnopacifičkih otoka.

Nema većeg broja žrtava?

Australske vlasti u ponedjeljak su objavile da njihova inicijalna izvješća sugeriraju da nema većeg broja žrtava na otočju Tonga nakon što je podvodni vulkan potaknuo tsunami, ali su dodali da je znatna šteta nanesena cestama i mostovima na tom pacifičkom otoku.

Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu, pa je oglašena uzbuna za tsunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebno za Tongu i Američku Samou, a valovi su stigli i do Japana.

Upozorenje na tsunami bilo je objavljeno i za zapadnu obalu Sjedinjenih Država i za Čile, a američku saveznu državu Havaje su zahvatile "manje poplave".

"U ovom trenutku, na sreću, nemamo podatke o većem broju žrtava, što je očito vrlo dobra vijest. Ali još uvijek imamo vrlo ograničene, ako i bilo kakve, informacije koje dolaze s vanjskih otoka", rekao je Zed Seselja, ministar za Pacifik, za BBC.

Australija u ponedjeljak šalje avione koji će procijeniti stanje, dok su pacifičke nacije i humanitarne agencije počele s naporima za pomoć.

Novozelandske snage također će na Tongi sudjelovati u procjeni štete.

Komunikacije s Tongom u nedjelju navečer još uvijek su u prekidu.

Iz vulkana je u petak počela šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara.

Društvene mreže su preplavile fotografije valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:41