SKANDINAVSKI PAKT

Erdogan prijeti Šveđanima, njihovi susjedi ipak ne odustaju: ‘Želimo zajedno s njima ući u NATO‘

Paljenje Kur‘ana i vješanje Erdoganove lutke dodatno su pogoršali odnose Skandinavaca i Turaka

Finski šef diplomacije Pekka Haavisto

 Vesa Moilanen/Afp

Finski šef diplomacije Pekka Haavisto ublažio je svoju prijašnju izjavu u vezi s ulaskom Švedske i Finske u NATO. Haavisto je nakon izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da neće podržati primanje Švedske u NATO, u izjavi za medije natuknuo da bi Finska mogla sama nastaviti s procesom priključenja obrambenom savezu Zapada.

Međutim, finski ministar u utorak je ujutro izjavio da je prerano govoriti o takvom razvoju situacije, a otkrio je i da sam NATO želi da dva skandinavska susjeda uđu zajedno u savez. - Naš je veliki interes da uđemo zajedno. Proces ulaska obiju zemalja koordiniran je i lakše je pristupimo li zajedno - rekao je Haavisto, dodajući da je samostalan ulazak opcija isključi li se Švedska trajno iz procesa.

U razgovoru sa švedskim kolegom Tobiasom Billströmom dogovoreno je da se nastavi prema planu, rekao je finski ministar. Haavisto je prije izjavio da je javno paljenje Kur‘ana u Stockholmu, organizirano ispred turskog predstavništva, odgodilo ulazak Švedske i Finske u NATO. - Sigurno za nekoliko tjedana - precizirao je, ocjenjujući da NATO neće dobiti nove članice prije izbora u Turskoj, zakazanih za sredinu svibnja. - Finska, Švedska i Turska pokušat će dogovoriti novi sastanak za raspravu o situaciji - rekao je Haavisto.

Turska od samog početka prijeti vetom na primanje Švedske u NATO, navodeći kao razlog to da Švedska štiti turske teroriste i pruža im utočište. Iz Švedske poručuju da je riječ o opozicionarima i disidentima vlasti turskog predsjednika. Ankara je žestoko reagirala na prve prosvjede protiv Turske u Švedskoj, među kojima i na performans na kojem je obješena lutka Erdoğana. Nakon što je prošlog vikenda u Stockholmu spaljena muslimanska sveta knjiga, Erdoğan je poručio da se "Švedska ne treba nadati turskoj podršci ulasku u NATO".

image

Prosvjedi protiv Erdogana u Švedskoj

Christine Olsson/Afp

Spaljivanje Kur‘ana organizirao je Rasmus Paludan, dansko-švedski političar, odvjetnik i aktivist ultradesnice. Paludan je lider krajnje desne danske političke stranke Stram Kurs, a već je nekoliko puta javno spaljivao Kur‘an izazivajući nasilne reakcije. Nakon događaja u Stockholmu javio se švedski premijer Ulf Kristersson, koji je komentirao da je sloboda govora i izražavanja temelj demokracije.

"Ali ono što je zakonito, nije uvijek i prikladno. Paliti knjige koje su mnogima svete čin je dubokog nepoštovanja. Želim izraziti suosjećanje sa svim muslimanima koje je povrijedio današnji događaj u Stockholmu", poručio je premijer putem Twittera. Kristersson je nakon "vješanja Erdoğana" izjavio da to rade ljudi koji žele potkopati švedski ulazak u NATO.

Vođa Švedskih demokrata, desničarske švedske stranke, Jimmie Åkesson, zahvaljujući kojem Kristersson vodi koalicijsku vladu, na Facebooku je kritizirao premijerovu izjavu. - Nevjerojatno je opasno ići putem razumijevanja i empatije prema snagama koje žele lišiti Švedsku slobode izražavanja - poručio je Åkesson, dodajući da u Švedskoj "postoji unutarnja islamistička prijetnja koja se ne može podcijeniti" te da će o tome razgovarati s premijerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:05